Κόσμος

Πορτογαλία-κορωνοϊός: Από σήμερα τίθεται σε ισχύ μερικό lockdown

Πορτογαλία πολίτες

Το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας εισήλθε σήμερα σε νέο λοκντάουν, το οποίο είναι μεν λιγότερο αυστηρό σε σχέση με εκείνο της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα αφορούν 121 από τους 308 δήμους της χώρας, περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας των περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εφόσον είναι εφικτό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική αλλά «η υποχρέωση των πολιτών για κατ΄οίκον περιορισμό» αποτελεί ισχυρή σύσταση προβλέποντας σειρά εξαιρέσεων όπως τα ψώνια, η άθληση ή η παροχή βοήθειας σε κάποιον που τη χρειάζεται.

Και, αντίθετα από το ανοιξιάτικο λοκντάουν, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά καθώς και τα καταστήματα και τα εστιατόρια, που πρέπει ωστόσο να κλείνουν πιο νωρίς, όπως και οι πολιτιστικοί χώροι.

Η σταδιακή επιστροφή κοινού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αντίθετα, ανεστάλη.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε αποφασίσει επίσης να απαγορεύσει τις εμποροπανηγύρεις, αλλά, μπροστά στη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι έμποροι που συμμετέχουν σε αυτές, άφησε τους δημάρχους ελεύθερους να αποφασίσουν αν θα διατηρηθούν, κάτι που ίσχυσε κυρίως στη Λισαβόνα.

Ο Κόστα υπεραμύνθηκε προχθές, Δευτέρα, της κήρυξης υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, «προκειμένου να αρθούν οι νομικές αμφιβολίες» για τη νομιμότητα ορισμένων προβλέψεων οι οποίες είναι υπό εξέταση.

Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να διασφαλίσει ότι μπορεί με νόμιμο τρόπο να περιορίσει την ελευθερία της κυκλοφορίας, περιλαμβανομένης και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο, για παράδειγμα.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης την πραγματοποίηση θερμομετρήσεων στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών ή την επίταξη του στρατού προκειμένου να ενισχύσει τις υγειονομικές ομάδες εντοπισμού επαφών.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού, που υπερβαίνει το πρώτο κύμα της περασμένης άνοιξης σε αριθμό ημερήσιων μολύνσεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός - Έμποροι Κρήτης: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων

συνωστισμος ηρακλειο αγορα

Με επιστολή της, προς τις  Αστυνομικές Διευθύνσεις Κρήτης και τις Δημοτικές Αστυνομίες Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, τους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτηςκαι τους Εμπορικούς Συλλόγους  Κρήτης.

Η επιστολή: 

"Κύριοι,

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια προς την Κυβέρνηση ζητούσε μήνες τώρα να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα στη Κρήτη από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί μας ήταν πολύ χαμηλό.

Το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά, πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές, όπου και στην περιφέρεια της Κρήτης δυστυχώς παρατηρείται πολύ μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές έξω από αυτά τα καταστήματα, με εικόνες που να μη θυμίζουν σε τίποτα ότι διανύουμε περίοδο περιοριστικών μέτρων και πανδημίας.

Οι εικόνες αυτές δεν παύουν να είναι εξόχως ανησυχητικές και να προβληματίζουν και εμάς, ότι εάν κάτι πάει στραβά και το επιδημιολογικό φορτίο αρχίζει να αυξάνεται, ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε αμέτρητα λουκέτα πολλές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Προτρέπομε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που συνωστίζονται σε αυτά τα καταστήματα, επιλέγοντας αυτά και όχι τις ντόπιες επιχειρήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Ζητάμε επίσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Δημοτικές Αστυνομίες της Κρήτης, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός, ούτως ώστε να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, προς αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι και η καταστροφή μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ"

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Πιερρακάκης: Δεν εξετάζεται «κόφτης» στα SMS

Αστυνομικοί Ηρακλείου: Αντίθετοι στη φύλαξη των Πανεπιστημίων

Σχολεία - κορωνοϊός: Αύξηση των «λουκέτων» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία