Κόσμος

Περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και δημοψήφισμα στην Ιταλία

ιταλία εκλογές

Οι Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές σε επτά μεγάλες περιοχές της χώρας για την ανανέωση χιλίων δημοτικών συμβουλίων, καθώς και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα λειτουργούν ως τις 23:00, αλλά και αύριο από τις 07:00 ως τις 15:00.

Στις τοπικές εκλογές καλούνται να εκφράσουν την βούλησή τους 18.000.000 πολίτες. Στο δημοψήφισμα, ο αριθμός των εχόντων δικαίωμα ψήφου ξεπερνά τους 46.000.000 ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η κεντροαριστερά έχει βάσιμες ελπίδες να επικρατήσει στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, ενώ όλα δείχνουν ότι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί της θα διατηρήσουν, με άνεση, την πλειοψηφία στο Βένετο.

Η συντηρητική παράταξη θεωρεί ότι μπορεί να νικήσει με διαφορά στη Λιγουρία (με κυριότερη πόλη τη Γένοβα) και, οριακά, στην κεντρική περιοχή Μάρκε.

Οι δυο πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές μάχες θα δοθούν στις περιφέρειες της Απουλίας, στον Νότο, και της Τοσκάνης, στην κεντρική Ιταλία. Και οι δυο, έως τώρα, κυβερνήθηκαν από την κεντροαριστερά, αλλά ο Σαλβίνι, τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας και ό,τι απομένει από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούν από τους πολίτες «να επιλέξουν την ανανέωση και την αλλαγή». Το αποτέλεσμα, και στις δυο περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να κριθεί με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων.

Η συμμαχία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που κυβερνά την χώρα, κατάφερε να παρουσιάσει κοινό υποψήφιο μόνον στη Λιγουρία. Η έλλειψη αυτή πνεύματος συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο θα βαρύνει, οπωσδήποτε, στο τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η συντηρητική παράταξη κατεβαίνει παντού ενωμένη.

Κόσμος

Κίνα: Ψηφίζει νόμο για να περιοριστεί η πίεση της μελέτης στο σπίτι για τους μαθητές

Κίνα σχολείο

 Η Κίνα ψήφισε νόμο για την εκπαίδευση που στόχο έχει να χαλαρώσει τη «διπλή πίεση» της μελέτης στο σπίτι και των ιδιαίτερων μαθημάτων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Xinhua.

Το Πεκίνο εφαρμόζει μια πιο δυναμική πολιτική φέτος, από την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων σε διαδικτυακά παιχνίδια, που χαρακτηρίζονται ένα είδος «πνευματικού οπίου», έως την καταπολέμηση της «τυφλής» λατρείας των διασημοτήτων του διαδικτύου.

Το κινεζικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει νομοθεσία για την τιμωρία των γονέων σε περίπτωση που τα μικρά παιδιά επιδεικνύουν «πολύ κακή συμπεριφορά» ή διαπράττουν εγκλήματα.

Ο νέος νόμος, που δεν έχει δημοσιευθεί στο σύνολό του, καθιστά τις τοπικές κυβερνήσεις υπεύθυνες για να διασφαλίσουν ότι περιορίζεται αυτή η διπλή πίεση και ζητά από τους γονείς να ρυθμίζουν το πρόγραμμα των παιδιών τους με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δίνεται χρόνος για ξεκούραση και άσκηση, περιορίζοντας έτσι την πίεση, ανέφερε το Xinhua, και αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Παιδείας έχει περιορίσει τις ώρες διαδικτυακών παιχνιδιών για ανηλίκους, επιτρέποντάς τους να παίζουν στο ίντερνετ για μία ώρα μόνο την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Περιόρισε επίσης τις εργασίες για το σπίτι και τα ιδιαίτερα για βασικά μαθήματα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και των εορτών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Τι αφήνει στη Μαργαρίτα - Τι όρους βάζει

Χουλιάρας για Αρκαλοχώρι: Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες

 

ESPA BANNER