Κόσμος

Πέντε κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

COVID-19,Κύπρος

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο 2.581 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (3/8), από το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο 2.581 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (3/8), από το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

-1 κρούσμα προέκυψε από 11 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

 -2 κρούσματα προέκυψαν από 1.128 δείγματα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων. (Το ένα άτομο εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο σε επιβάτες των κατηγοριών Α και Β).

 -1 κρούσμα προέκυψε από 317 δείγματα από την επαρχία Λεμεσού, στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 3.000 ατόμων. Και τέλος,

1 κρούσμα προέκυψε από 120 δείγματα από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των γενικών νοσοκομείων.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος σε εργαζομένους, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μέσω δειγμάτων, στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας, Αμμοχώστου, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.155.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.

 

Κόσμος

Μακρόν: Ζητά να επιστρέψουν οι ευρωβουλευτές για τις συνόδους ολομέλειας στο Στρασβούργο

μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζητώντας να επανέλθουν οι σύνοδοι ολομέλειας στο Στρασβούργο "από τον Οκτώβριο" παρά την επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

"Είναι δική σας ευθύνη να εφαρμόσετε χωρίς καθυστέρηση την επιστροφή στη θεσμική ομαλότητα και την επανάληψη των συνόδων ολομέλειας στο Στρασβούργο από τον μήνα Οκτώβριο", γράφει ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτή την επιστολή της 23ης Σεπτεμβρίου, για την ύπαρξη της οποίας υπήρχε δημοσίευμα της εφημερίδας της περιφέρειας Dernieres nouvelles d'Alsace.

"Η υγειονομική κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά είναι εξίσου δύσκολη στις Βρυξέλλες όπως στο Στρασβούργο", είπε.

Σε επικοινωνία που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο, το περιβάλλον του Νταβίντ Σασόλι είπε ότι ετοιμάζεται απάντηση και ότι οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πατήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περιοχή της Αλσατίας, τους τελευταίους επτά μήνες και βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Για πέμπτη φορά φέτος, η ολομέλεια στο Στρασβούργο, που είχε προγραμματιστεί από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στις Βρυξέλλες, λόγω της κατάταξης της περιφέρειας του Κάτω Ρήνου, και επομένως του Στρασβούργου, στην "κόκκινη ζώνη" λόγω της έξαρσης της Covid-19.

Τίθεται το ερώτημα λοιπόν εάν οι συνεδριάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου, μπορεί να πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.

Εκτός από την επιστροφή στο Στρασβούργο, ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει στην επιστολή του να θεσπιστούν "μηχανισμοί αντιστάθμισης" όπως "μια επέκταση των συνεδριάσεων τους επόμενους μήνες" ή η χρήση του ημικυκλίου του Στρασβούργου για την έναρξη του εργασιών της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Ευρωκοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιούνται ετησίως συνήθως δώδεκα σύνοδοι ολομέλειας διάρκειας τρεισήμισι ημερών η καθεμιά. Όμως τον υπόλοιπο χρόνο, οι ευρωβουλευτές εργάζονται στις Βρυξέλλες, κάτι που αποτελεί πηγή συζητήσεων εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης θα χρειαστεί την έγκριση όλων των κρατών μελών.

Οι πολλοί υποστηρικτές μιας ενιαίας έδρας, που θα είναι στις Βρυξέλλες, επικρίνουν συχνά το οικονομικό και οικολογικό κόστος αυτής της μηνιαίας μετακίνησης περίπου 2.500 ανθρώπων, και το γεγονός ότι το τεράστιο συγκρότημα του Στρασβούργου χρησιμοποιείται μόνο τέσσερις ημέρες το μήνα.

"Το να ζεις με τον ιό σημαίνει επίσης να επιδιώκεις μια δημοκρατική ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική", γράφει ο Μακρόν, ο οποίος ολοκληρώνει την επιστολή του με ένα ιδιόχειρο μήνυμα: "Βασίζομαι σε σένα. Ο σεβασμός των συνθηκών μου φαίνεται απαραίτητος."