Κόσμος

ΟΗΕ - Βενεζουέλα: «Υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Μαδούρο»

μαδούρο

Υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Στην πρώτη έκθεση που παρουσίασαν, οι ερευνητές της ομάδας που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση πολλών φερόμενων παραβιάσεων, είπαν ότι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μαδούρο, ήταν πίσω από σοβαρά εγκλήματα.

Η Διεθνής Αποστολή Αναζήτησης Γεγονότων, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πριν από ένα χρόνο, «βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν προγραμματίσει και εκτελέσει από το 2014 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η πρόεδρος της αποστολής, Μάρτα Βαλίνας.

Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις, «συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Βαλίνας, η ομάδα της οποίας, αποτελούμενη από τρία άτομα. δεν μπόρεσε να εισέλθει στη Βενεζουέλα, αλλά βασίστηκε σε απομακρυσμένες συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες και άλλα πρόσωπα, για την ανάλυση των νομικών φακέλων.

«Εκτός από τις μεμονωμένες πράξεις, αυτά τα εγκλήματα συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους, με τη γνώση ή την άμεση υποστήριξη διοικητών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων» συνέχισε η Βαλίνας.

Στην έκθεση 411 σελίδων εντοπίστηκαν οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι, με το βάρος να πέφτει στον Μαδούρο και στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης - Ειρήνης και Άμυνας, καθώς «διέταξαν ή συνέβαλαν στη διάπραξη των εγκλημάτων που τεκμηριώθηκαν».

Παράλληλα, ο ερευνητής Φρανσίσκο Κοξ είπε στους δημοσιογράφους πως η ερευνητική ομάδα βρήκε αποδείξεις ότι ο Μαδούρο είχε σε κάποιες περιπτώσεις ενημερώσει προσωπικά ο ίδιος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας σχετικά με τα πρόσωπα που έπρεπε να παρακολουθούνται και τεθούν υπο κράτηση.

Συνολικά, η ομάδα εξέτασε 2.500 περιστατικά από το 2014, τα οποία οδήγησαν σε 5.000 θανάτους ατόμων από δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη, διερεύνησε 140 «Επιχειρήσεις για την Απελευθέρωση του Λαού», που στήθηκαν για την υποτιθέμενη καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά η οποία μεταξύ 2015 και 2017 είχε ως αποτέλεσμα 413 άτομα να σκοτωθούν από πυροβολισμούς, οι οποίοι έπεσαν «μερικές φορές σε κενό σημείο».

Η έκθεση ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν επανειλημμένα τέτοιες επιχειρήσεις.

Κόσμος

Το ΝΑΤΟ ζητά να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Από τις συγκρούσεις

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.