Κόσμος

Οι γυναίκες αντικαθιστούν τους άνδρες σε πινακίδες οδικής σήμανσης

πινακίδες οδικής σήμανσης με γυναίκες.jpg

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση προέβησαν οι αρχές της Γενεύης, καθώς προκειμένου να τονωθεί η παρουσία των γυναικών στην πόλη και η ισότητα των δύο φύλων, αντικατέστησε τους άνδρες με γυναίκες σε πινακίδες οδικής σήμανσης σε διαβάσεις πεζών.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες αντικατέστησαν τους άνδρες στις μισές από τις περίπου 500 πινακίδες οδικής σήμανσης σε διαβάσεις πεζών της πόλης.

Σε μία συμβολική κίνηση σεβασμού της διαφορετικότητας και της ισότητας των δύο φύλων,  η γυναικεία παρουσία στις πινακίδες εμφανίζεται σ’ έξι διαφορετικές εκδοχές, συμπεριλαμβάνοντας, μία έγκυο γυναίκα, μία ηλικιωμένη, μία γυναίκα με μαλλί άφρο και δύο γυναίκες οι οποίες είναι πιασμένες χέρι-χέρι.

Παρουσιάζοντας τις νέες πινακίδες την περασμένη Πέμπτη, η δήμαρχος της Γενεύης Σαντρίν Σαλέρνο, τόνισε ότι ήταν κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της πόλης να προωθηθεί η ισότητα των δύο φύλων και να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα.

«Οι δημόσιοι χώροι παραδοσιακά σχεδιάζονται από άνδρες και αυτός ήταν ένας τρόπος για να “δώσουμε στις γυναίκες λίγο παραπάνω δημόσιο χώρο”, όπως και “ζωντανέψουμε” τους δημόσιους χώρους», ανέφερε η Σαλέρνο, στη δημόσια τηλεόρασή της χώρας, RTS.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα κόστισε 56.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 52.000 ευρώ) και χρηματοδοτήθηκε ολοκληρωτικά από τον Δήμο της πόλης.

Όπως υποστήριξε η δήμαρχος οι 250 πινακίδες που αφαιρέθηκαν, θα φυλαχθούν, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αλλαγή.

Η Γενεύη έγινε με αυτόν τον τρόπο η πρώτη πόλη της Ελβετίας που προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποίησε την περσινή χρονιά η Ζυρίχη στο πλαίσιο του Gay Pride, όμως το μέτρο ήταν προσωρινό. Επίσης Η Ζυρίχη κατά την ημέρα της Γυναίκας άλλαξε επίσης προσωρινά τα «ανδρικά» ονόματα δρόμων σε «γυναικεία».

Πηγή: Swissinfo.ch

Κόσμος

Covid-19: Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κόσμο

κορωνοϊός

Ο κατάλογος των χωρών μακραίνει, η Μέκκα απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών, σχολεία κλείνουν, Χρηματιστήρια καταρρέουν… Ακολουθούν οι κυριότερες εξελίξεις σε όλον τον κόσμο με την επιδημία του Covid-19.

Κρούσματα σε 50 χώρες και εδάφη

Μέχρι τις 19.00 σήμερα ο νέος κορωνοϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως μόνο 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων.

Ματαιώνονται προσκυνήματα και στρατιωτικά γυμνάσια

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου).

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.

Κλειστά σχολεία

Στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές.

Πλήγμα στον αθλητισμό και την οικονομία

Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε.

Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές.

Στον οικονομικό τομέα, τα Χρηματιστήρια κατρακυλούν και η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία. Η Air France ανακοίνωσε λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων.