Κόσμος

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις συνεχίζει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

αντρέι μπάμπις τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τα τρία κόμματα που ενδέχεται να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνησή του, καθώς με την επανεκλογή του προέδρου Μίλος Ζέμαν εξασφάλισε περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Ο Μπάμπις προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση από τον περσινό Οκτώβριο που κέρδισε τις εκλογές και το κίνημά του ANO ("Ναι" στα τσέχικα) εξασφάλισε 78 έδρες σε σύνολο 200. Στο κοινοβούλιο της Τσεχίας μπήκαν άλλα οκτώ κόμματα που όμως αρνήθηκαν αυτόν τον μήνα να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, επικαλούμενα κυρίως την κατηγορία που τον βαρύνει ότι έλαβε παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, κατηγορείται ότι έλαβε παράνομα επιδότηση από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία, αποκρύπτοντας ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός συνεδριακού κέντρου, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), οι Κομμουνιστές και το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα SPD έχουν δηλώσει ότι μπορεί να μετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Μπάμπις ANO ή να το υποστηρίζουν εκτός κυβέρνησης.
"Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με αυτά τα τρία κόμματα, μόνον στην περίπτωση του CSSD θέλουμε να περιμένουμε για το συνέδριό τους τον Φεβρουάριο ώστε να μάθουμε ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα", σημείωσε ο Μπάμπις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Pravo και δημοσιεύεται σήμερα.
Οι Κομμουνιστές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να υιοθετήσει η κυβέρνηση ορισμένα σημεία από το πρόγραμμά τους σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και το SPD έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει κάποιον που κατηγορείται για μια αξιόποινη πράξη.
Στο μεταξύ ο Μπάμπις δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο νυν ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Τσόβανετς.
Ο πρόεδρος Ζέμαν δήλωσε την ίδια ώρα μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές το Σάββατο ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στον Μπάμπις για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Μπάμπις εμμένει στο ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία και δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια έξοδο από την ΕΕ, όπως έκανε η Βρετανία το 2016.

Κόσμος

Europol: Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση σκούπα κατά του dark web

europol

Περίπου 150 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχείρηση σκούπα που έγινε παγκοσμίως κατά του παράνομου εμπορίου στο dark web, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, η οποία έχει την έδρα της στη Χάγη.

Κατά την επιχείρηση αυτή που έφερε την ονομασία "DarkHunTOR" κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και bitcoins, όπως και ναρκωτικά και όπλα. Η "DarkHunTOR" αποτελεί συνέχεια της εξάρθρωσης τον Ιανουάριο υπό την διεύθυνση της γερμανικής αστυνομίας της DarkMarket, μιας από τις βασικές αγορές στην μαύρη ηλεκτρονική αγορά.

Η επιχείρηση αυτή "αφορούσε μια σειρά ξεχωριστών, αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ", διευκρίνισε η Europol.

Στις ΗΠΑ, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία επέτρεψε, μεταξύ άλλων, 47 συλλήψεις στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες "συνιστούσαν σημαντικούς στόχους" για τη Europol.

Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν επίσης 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα όπως και ναρκωτικά, κυρίως 25.000 δισκία έκστασι και 45 πυροβόλα όπλα.

Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε επίσης παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομάσίες "DeepSea" και "Berlusconi", τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί "περισσότερες από 100.000 ανακοινώσεις παράνομων προϊόντων", σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.

"Το αντικείμενο επιχειρήσεων, όπως αυτή, είναι να δώσει το μήνυμα στους εγκληματίες που επιχειρούν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (ότι) η κοινότητα που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του σεβασμού στο νόμο διαθέτει τα μέσα και τις διεθνείς συμπράξεις για να τους αποκαλύψει και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις ζώνες του dark web", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.

EIΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

Πορτογαλία: Πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

ESPA BANNER