Κόσμος

Ο Φάρατζ στηρίζει Τζόνσον –Δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες των Συντηρητικών

φαρατζ

Ώθηση στις ελπίδες του Μπόρις Τζόνσον για άνετη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Δεκεμβρίου στη Βρετανία έδωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ δηλώνοντας ότι το Κόμμα του Brexit δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες που κέρδισαν οι Τόρηδες στις εκλογές του 2017, αλλά θα διεκδικήσει σχεδόν όλες τις άλλες.
Λίγες μέρες μετά την απόφασή του να μην κατεβεί υποψήφιος στις εκλογές, ο Φάρατζ δήλωσε πως δεν θέλει να κερδίσουν την αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου τα κόμματα που τάσσονται κατά του Brexit και γι' αυτό αποσύρει τους υποψηφίους του κόμματός του από 317 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες. «Το Κόμμα του Brexit δεν θα διεκδικήσει τις 317 έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί στις τελευταίες εκλογές», δήλωσε ο Φάρατζ. «Όμως αυτό που θα κάνουμε είναι να επικεντρώσουμε όλη την προσπάθειά μας σε όλες τις έδρες που έχει το Εργατικό Κόμμα«. «Η κίνησή μας αυτή εμποδίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Φάρατζ. «Θα αντιπαρατεθούμε επίσης με τα υπόλοιπα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής» στην ΕΕ.

Ανεβαίνει η λίρα – Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για τις επιπτώσεις της κίνησης Φάρατζ
Η βρετανική λίρα εκτοξεύθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την ανακοίνωση του Φάρατζ, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων έσπευσαν να μειώσουν τις αποδόσεις τους για τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Αλλά δεν πείστηκαν όλοι ότι η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας. «Είναι καλά, αλλά όχι υπέροχα νέα για τους Συντηρητικούς», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης “Τhe UK In a Changing Europe”, Τιμ Μπέιλ. “Ο Φάρατζ θα κατεβάσει υποψηφίους σε έδρες που ήλπιζαν να κατακτήσουν οι Τόρηδες από το Εργατικό Κόμμα και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι υποψήφιοι του Brexit έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντλήσουν ψήφους από τους Τόρηδες παρά απο΄τους Εργατικούς».
Στο μεταξύ ο Τζέιμς Κλέβερλι, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι ο Φάρατζ με την απόφασή του αυτή έδειξε πολιτικό ρεαλισμό, αλλά όπως επεσήμανε το γεγονός ότι το Κόμμα του Brexit κατεβάζει υποψηφίους σε έδρες των Εργατικών και των Φιλελευθέρων «ίσως να ψαλιδίσει τις πιθανότητες μιας συντηρητικής κυβέρνησης πλειοψηφίας».

Κόσμος

Η Κύπρος καταδικάζει μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

νίκος αναστασιάδης

Η Κυπριακή Προεδρία, με σημερινή της ανακοίνωση, καταδικάζει «μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και τη μετατροπή της σε τζαμί» και σημειώνει ότι θα καταγγείλει τη νέα τουρκική πρόκληση σε όλα τα βήματα στα οποία συμμετέχει.

"Η Αγιά Σοφιά είναι επί αιώνες παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού, αλλά και σύμβολο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού ολόκληρης της ανθρωπότητας», αναφέρει η Προεδρία και προσθέτει πως η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί «συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλήγμα κατά της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ανεξιθρησκείας, αλλά και παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα δικαίου, αρχών και αξιών του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, και παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τη διατήρηση τέτοιων μνημείων".

Η Τουρκία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν σέβεται τίποτα και δεν υπολογίζει κανέναν μπροστά στις επιδιώξεις της.

«Η Κύπρος, ως χώρα που τα τελευταία 46 χρόνια βιώνει, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, συνθήκες καταστροφής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, καθώς και βεβήλωση των θρησκευτικών μνημείων της στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα καταγγείλει με τον πιο έντονο τρόπο, σε όλα τα βήματα που συμμετέχει, τη νέα πρόκληση της Τουρκίας», σημειώνεται.

Τέλος, η Προεδρία της Δημοκρατίας καλεί «τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας».