Κόσμος

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για κυβέρνηση στη Ρουμανία

Ρουμανία

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εισέρχεται η Ρουμανία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, συνεχίζει τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έπειτα από τον πρώτο κύκλο συνομιλιών, που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή.

Η χώρα χρειάζεται μια προσωρινή κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Ρουμάνος Πρόεδρος και προσέθεσε ότι αύριο, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.

"Χρειαζόμαστε επειγόντως μια κυβέρνηση που να διασφαλίζει ότι οι Προεδρικές εκλογές (τον Νοέμβριο) θα διεξαχθούν σωστά. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, με υπεύθυνη στάση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός δεν θα προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), καθώς, όπως είπε, "το PSD κατέστησε σαφές ότι δεν συμβαδίζει με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες των Ρουμάνων και δεν λαμβάνει τα μηνύματα από την κοινωνία".

Ο κ. Γιοχάνις σημείωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών φαίνεται –υπό τις παρούσες συνθήκες– ως η καταλληλότερη λύση, όμως τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο έπειτα από τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών, το Νοέμβριο.

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο