Κόσμος

Ρηματική διακοίνωση Τουρκίας στον ΟΗΕ κατά της συμφωνίας με Αίγυπτο

ΟΗΕ,Συρία

Τις προκλητικές της κινήσεις συνεχίζει η Τουρκία με το βλέμμα της στραμμένο στις ελληνικές κινήσεις τις προσεχείς ημέρες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα κατέθεσε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποια απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Τουρκία στην Ρηματική Διακοίνωση, την οποί έφερε στη δημοσιότητα το liberal.gr, επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και συνθέτουν την επιχειρηματολογία την οποία επικαλέσθηκε για να εφεύρει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη: ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών. Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.

Επίσης στην Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων. Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

Η τουρκική Ρηματική Διακοίνωση έχει ως εξής:

«A/74/990

Ρηματική διακοίνωση της 14ης Αυγούστου 2020 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη έχει την τιμή να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα: Η Τουρκία ενημερώθηκε για συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας στις 6 Αυγούστου 2020 σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μετά από ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας, η Τουρκία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 (βλέπε A/74/757), τμήμα της οποίας οριοθετείται μέσω του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο της 27ης Νοεμβρίου 2019, το οποίο επικυρώθηκε και από τις δύο χώρες και τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Η τουρκική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, μετά το προηγούμενο διαφόρων αποφάσεων διεθνών οργανισμών διαιτησίας, βασίζεται στις αρχές ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αποκοπής στην προβολή των ακτών .Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών ακτών δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων· και το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι της άποψης ότι η αποκαλούμενη συμφωνία έρχεται σαφώς σε αντίθεση με αυτές τις αρχές. Η Τουρκική Δημοκρατία, βάσει των αρχών που ορίζονται παραπάνω, δεν αναγνωρίζει την εν λόγω συμφωνία, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στο βορρά του υποτιθέμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Επιπλέον, τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση ,είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη. Η Τουρκία θα ήθελε να τονίσει ότι ο χαρακτήρας της λεγόμενης συμφωνίας που συνεπάγεται δικαιώματα δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία και δεν θα οδηγήσει σε παραίτηση από τα εγγενή δικαιώματά της. Η Τουρκική Δημοκρατία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της για να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δικαιοδοσία εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την επίμονη έκκλησή της για διάλογο για την ειρηνική διευθέτηση των υφιστάμενων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ήταν ευγνώμων αν η παρούσα ρηματική διακοίνωση μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 74 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο του Division for Ocean καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin».

Κόσμος

Κολομβία: Τον είχαν απαγάγει όταν ήταν 3 ετών - Βρήκε την οικογένειά του έπειτα από 32 χρόνια

απαγωγή ανηλίκου

Ο Τζόναθαν από την Κολομβία έπεσε θύμα απαγωγής όταν ήταν τριών ετών μέσα στην αυλή του σπιτιού του, όμως ο μεγάλος του αδελφός δεν έπαψε να τον αναζητά.

Το παιχνίδι της μοίρας τούς ένωσε έπειτα από τρεις δεκαετίες.

 

 

Το 1987 ο τρίχρονος Τζόναθαν είχε απαχθεί από την αυλή του σπιτιού του στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Ο πεντάχρονος τότε Χουάν παρακολούθησε τη σκηνή της απαγωγής του μικρού του αδελφού από το παράθυρο.

Το 1994 ο άνδρας που είχε απαγάγει το μικρό αγόρι ισχυρίστηκε ψευδώς πως το παιδί είχε υιοθετηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 2007 ο μεγάλος αδελφός Χουάν έφυγε για τις ΗΠΑ, για να γίνει ηθοποιός.

Αναζήτησε και βρήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον απαγωγέα, αλλά αυτός είχε φύγει από τη ζωή.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια δώρισε στη βάση δεδομένων μιας τράπεζας DNA γενετικό υλικό με την ελπίδα πως θα μπορούσε κάποια στιγμή, έστω και από ένα παιχνίδι της μοίρας, να βρει το χαμένο του αδελφό.

Το 2019 η τύχη χαμογέλασε στην οικογένεια Χιμένεθ, καθώς στο τηλέφωνο του Χουάν χτύπησε ένα μήνυμα από τη Νορβηγία.

Ο Χουάν και ο Τζόναθαν, πλέον Τζον, βρέθηκαν στο Όσλο και μαζί έφθασαν στην Κολομβία, για να συναντήσουν την Αν, την τραγική μητέρα, που επί 32 χρόνια υπέφερε βουβά.

Η πανδημία κράτησε τον Χουάν έναν ολόκληρο χρόνο με την οικογένειά του και του έδωσε την ευκαιρία να καλύψει ελάχιστο από τον κλεμμένο χρόνο μαζί με τους δικούς του ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός εμφανίστηκε σε δίκη μέσω Ζoom την ώρα που χειρουργούσε

Λάρισα: Βίασε την κόρη φίλου του που του ζήτησε να τη βοηθήσει

Λαζόπουλος: Μέσω της χήρας Μήτση σχολίασε την υπόθεση Λιγνάδη