Κόσμος

Μπορέλ: Ανησυχούμε για τα Βαρώσια

Ζοσέπ Μπορέλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και ο Υπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ανησυχούμε»

Συγκεκριμένα, ο Υπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο μετά το ΣΕΥ δήλωσε: «Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μην διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Οπως τόνισε «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες».

«Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», είπε.

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη» ανέφερε.

Για την επίλυση του Κυπριακού

«Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε.

«Οι υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε λόγο για τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», κατέληξε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμα ότι η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 και θα υιοθετηθεί τον Μάρτιο 2022, και ότι το ΣΕΥ είχε την πρώτη σχετική συζήτηση πριν το Gymnich (τέλη Αυγούστου).

Επιπλέον, το ΣΕΥ αποφάσισε τη σύσταση (σε χρόνο ρεκόρ) νέας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (EUTM) στη Μοζαμβίκη, για να εκπαιδεύσει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις για την καλύτερη προστασία των αμάχων και να βοηθήσει στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Cabo Delgado.

Το Ισραήλ

Ο Yπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο και για τις συζητήσεις με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση του πρώτου να παραστεί στο ΣΕΥ. Ο Υπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει αφενός την ασφάλεια του Ισραήλ, που όπως τόνισε είναι αδιαπραγμάτευτη, αφετέρου μια ουσιαστική διαδικασία πολιτικού διαλόγου για το παλαιστινιακό.

Οι υπουργοί εξέτασαν αναλυτικά και την κατάσταση στην Αιθιοπία, την επιδείνωση των ανθρωπιστικών αναγκών στο Τιγκράι και την καταστροφή των μεταφορικών υποδομών, που προκαλούν συνθήκες υποσιτισμού για τον πληθυσμό.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε τα κράτη – μέλη να παρέχουν δωρεές ανθρωπιστικού υλικού και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις αν οι παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου δεν αναστραφούν.

Σύμφωνα με τον Υπατο Εκπρόσωπο, οι 27 ομόφωνα κάλεσαν τους Ταλιμπάν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τα κράτη της περιοχής να αρχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία ειρήνευσης.

 Νέα αντίδραση για Λευκορωσία

Τέλος ο Υπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε «στην καταστολή από το καθεστώς της Λευκορωσίας που συνεχίζεται», αναφερόμενος και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και των μεταναστών από τον Λουκασένκο, που πλέον τους πιέζει και προς τα σύνορα με την Πολωνία, εκτός από τη Λιθουανία, προαναγγέλλοντας και νέα αντίδραση της ΕΕ.

πηγή: philenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεδίο Βολής Κρήτης: Επίσκεψη υφυπουργού Άμυνας της Σλοβακίας

Ερντογάν για Κύπρο: Θα δώσουμε ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο

Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στο Bitcoin

ερντογάν

«Είμαστε σε πόλεμο με το Bitcoin». O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για τα κρυπτονομίσματα.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους νεολαιών από 81 τουρκικές επαρχίες, κήρυξε τον πόλεμο στα κρυπτονομίσματα, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε την πορεία μας με τα δικά μας χρήματα, που είναι η θεμελιώδης ταυτότητά μας σε αυτό το θέμα».

Μετά από μια σαρωτική απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες πριν από την κυκλοφορία της ψηφιακής λίρας.

Όπως αναφέρει το Yahoo Finance, πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί σε crypto ως αντιστάθμιση της αστάθειας της λίρας στις αγορές συναλλάγματος και τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της νέας νομοθεσίας με στόχο τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Οι κανονισμοί αυτοί, θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής λίρας, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να ξεκινήσει έως το 2023.

Η κίνηση για καθιέρωση ψηφιακού νομίσματος, την οποία ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT), σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK), ξεκίνησε με αφορμή την έκρηξη της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων στη χώρα .

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 20% των Τούρκων ασχολήθηκαν με κρυπτονομίσματα είτε σε συναλλαγές πληρωμών είτε ως προσωπικές επενδύσεις το 2020.

Η κρίση οδήγησε τον Ερντογάν να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας έως το 2023.

Οι προτάσεις για ψηφιακή λίρα CBDC αποτελούν βασικό μέρος αυτού του σχεδίου.

Με την τουρκική κυβέρνηση να θέλει να αναλάβει τον έλεγχο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν αποφάσισε ότι η καλύτερη στρατηγική για να υποστηρίξει την υπεροχή της ψηφιακής λίρας είναι μέσω ενός πολέμου σε άλλα κρυπτονομίσματα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στην Αθήνα ο Ιμάμογλου: Συναντήθηκε με τον Κ. Μπακογιάννη

Γεννηματά: Η Τουρκία αποθρασύνεται και στέλνει φρεγάτες στην Κρήτη

Κρήτη: Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει ότι τουρκικές φρεγάτες παραβίασαν τα χωρικά ύδατα

ESPA BANNER