Κόσμος

Μιανμάρ: Οι στρατηγοί γιόρταζαν εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για τη σφαγή

Μιανμάρ διαδήλωση

Την ώρα που το Σάββατο γραφόταν στη Μιανμάρ νέα αιματηρό ρεκόρ νεκρών με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, οι στρατηγοί γιόρταζαν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ την Κυριακή ενάντια σε κόσμο που συγκεντρώθηκε για την κηδεία ενός από τους 114 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα, κάνοντας το Σάββατο την πιο αιματηρή ημέρα των διαδηλώσεων από την ημέρα που ο στρατός κατέλαβε με τη βία την εξουσία ανατρέποντας τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας την 1η Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον έξι παιδιά μεταξύ 10 και 16 ετών ήταν μεταξύ των 114 που σκοτώθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα και μαρτυρίες.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στις διαδηλώσεις κατά της χούντας στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Βρετανία και ΕΕ βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την παραλαβή εμβολίων

Σουέζ: Για έκτη ημέρα παραμένει προσαραγμένο στη διώρυγα το πλοίο

Κόσμος

Κομισιόν: Νέα χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

μεταναστευτικο

Το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως και το 2024 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει η Τουρκία ως χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», η Κομισιόν προτείνει συνολικά να δοθούν 5,7 δισεκατομμύρια στην τετραετία αυτή σε τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία), αλλά και στην ίδια τη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής που έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου, η Ε.Ε. είχε ήδη δεσμευτεί στην παροχή 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ  από τα κράτη-μέλη.Οι επιπρόσθετοι πόροι θα προέλθουν αποκλειστικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (χωρίς επιπλέον εισφορά από τα κράτη-μέλη). Η Επιτροπή ωστόσο σημειώνει ότι «βάσει περαιτέρω εκτίμησης αναγκών, θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να εισφέρουν πέρα από τα ποσά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

Ο «σαφής χρηματοδοτικός στόχος», σημειώνεται στο έγγραφο της Επιτροπής, «παρέχει όλες τις πλευρές με την απαραίτητη πολιτική και χρηματοοικονομική προβλεψιμότητα». Σχετικά με την Τουρκία, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ήδη εκταμιεύει 535 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση-γέφυρα» ώστε να «συνεχιστούν ζωτικά ανθρωπιστικά προγράμματα ως τις αρχές του 2022».

Σχετικά με τα επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2022-4, αναφέρεται ότι «μπορούν να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας, ειδικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης». Η Επιτροπή, σημειώνεται, «προγραμματίζοντας τις δράσεις στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, θα κινηθεί σταδιακά από ανθρωπιστικές προτεραιότητες στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη. Αυτό θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων, ειδικά στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και ότι η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει 24,9 δισ. ευρώ από το 2011 για την αρωγή της Συρίας και των γειτονικών της χωρών.