Κόσμος

Μέρκελ - κορωνοϊός: Ζητά από τα κρατίδια αυστηρότερο λόκνταουν

Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι υπέρ αυστηρότερων περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, όπως το εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων μετά τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας στους βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου την Τετάρτη ότι τα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους να κάμψουν την πανδημία κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Μεταξύ των μέτρων που στηρίζει η Μέρκελ είναι και οι παρατεταμένες διακοπές των Χριστουγέννων για τα σχολεία.

Εδώ και έξι εβδομάδες η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό lockdown, με ανοικτά σχολεία και καταστήματα, αλλά κλειστή την εστίαση. Αυτό έχει περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά τα νέα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, περί τα 20.000 ημερησίως.

Απευθυνόμενη στην Μπούντεσταγκ η κα Μέρκελ είπε ότι οι επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές των επιστημόνων, που συνιστούν την ελάττωση των συναναστροφών.

«Καλό θα είναι να πάρουμε σοβαρά όσα μας λένε οι επιστήμονες,» δήλωσε. «Δε θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε τόσο πολύ κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που είναι το τρίμηνο του χειμώνα, ώστε να δούμε μια σημαντική αλλαγή.»

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για τους περιορισμούς ανήκουν στα κρατίδια και δε λαμβάνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία. Παρότι η καγκελάριος έχει πιέσει για αυστηρά μέτρα, κάποιοι ηγέτες κρατιδίων αντιστέκονται.

Η επίσημη συμβουλευτική ομάδα των επιστημόνων της Γερμανίας έχει προτείνει να αρχίσουν νωρίτερα απ΄ό,τι συνήθως οι φετινές σχολικές διακοπές για τις γιορτές και να επεκταθούν έως και τις 10 Ιανουαρίου.

Η κα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα σχολεία θα πρέπει να επεκτείνουν ως τις 10 Ιανουαρίου τις διακοπές τους ή να κάνουν τηλεμαθήματα έως τότε.

 

Διαβάστε σήμερα: 

Ηράκλειο: "Εσβησε" μπροστά στα μάτια της γυναίκας που φρόντιζε

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Μαζεύουν ελιές και κάνουν τους κούριερ οι οδηγοί ταξί

Ελλάδα

Άρση μέτρων lockdown: Σενάριο για 22 Μαρτίου

lockdown (Φωτoγραφία INTIME)

Ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων, αλλά και η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού, φαίνεται να καθυστερούν το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιακή άρση μέτρων του lockdown.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου έχει χαθεί, πιθανόν να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown και οι αρμόδιοι κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή στις 22 Μαρτίου. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα -χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.301 νέα κρούσματα - και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452, «φρενάρουν» το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς, πριν από τις 22 Μαρτίου.

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία μέσα στο Μάρτιο

Μιλώντας στο Mega, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

Βασιλακόπουλος για lockdown: Πάσχα στα χωριά μας
Μιλώντας στο Open Tv, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος και ότι ίσως πάμε και στα χωριά μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε υπέρμαχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά με μεγάλη προσοχή κι επίδειξη φυσικά της ατομικής ευθύνης. «Νομίζω μπορεί να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι εφικτό να γίνει στις 22 Μαρτίου» τόνισε κι εξήγησε: «Στις μεγάλες πόλεις μπορούν να ανοίξουν με ραντεβού τα μαγαζιά του εμπορίου. Ας μην ανοίξουν στην πρώτη φάση τα πολύ μεγάλα καταστήματα».

Για τα σχολεία επεσήμανε ότι «είναι νωρίς να ανοίξουν μέσα στον Μάρτη, καλύτερα να μπούμε στον Απρίλη», ενώ για το Πάσχα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας πως «θα κάνουμε κανονικό Πάσχα. Και οι εκκλησίες θα ανοίξουν, και θα πάμε στα χωριά μας».

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown
Δεδομένων των συνθηκών, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή, είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγα της εστίασης στα τέλη Απριλίου.
 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Τζανάκης - κορωνοϊός: Ίσως έρθουν μέρες με 3.000 κρούσματα