Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Χρειάζονται έξυπνα βήματα στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Image
μέρκελ
 clock 21:41 | 12/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπέρ της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της στενής παρακολούθησης των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα, τάχθηκε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Τώρα εξαρτάται από εμάς και από τα έξυπνα βήματα ανοίγματος που θα κάνουμε αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία χωρίς ένα μεγάλο τρίτο κύμα ή αν θα είμαστε πολύ απρόσεκτοι και μετά θα έχουμε και πάλι αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Εάν, για παράδειγμα, τα καταστήματα άνοιγαν ξανά, ο δείκτης συχνότητας των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το επταήμερο θα πρέπει να παραμείνει σταθερός για άλλες δύο εβδομάδες πριν εξετασθεί το επόμενο βήμα», πρόσθεσε και ανέφερε ως παραδείγματα (επόμενου βήματος) το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των επαγγελματικών λυκείων, των πανεπιστημίων, τις ιδιωτικές επαφές, τον πολιτισμό, τα ομαδικά αθλήματα καθώς επίσης τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

«Λόγω των νέων μεταλλάξεων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σχεδιαζόμενο από τα ομοσπονδιακά κρατίδια άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών είναι ήδη ένα τολμηρό βήμα. Αλλά βλέπω επίσης τη μεγάλη σημασία τους», τόνισε η Μέρκελ.

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου, είπε πως «αυτό σημαίνει περισσότερες επαφές που πρέπει να παρακολουθήσουμε». Το μειωμένο ποσοστό συχνότητας νέων κρουσμάτων από 50 σε 35 ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι «μια προσεκτική τιμή», εξήγησε η Μέρκελ.

«Αν πάμε κάτω από αυτό, μπορούμε εξ αντιδιαστολής, να σκεφτούμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα ανοίγματος. Το επόμενο βήμα θα είναι τότε εφικτό εάν το προηγούμενο δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε ως μέτρο της στρατηγικής έναρξης του ανοίγματος.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η καγκελάριος είπε ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά σύντομα λόγω των συνεχώς αυξανόμενων όγκων παράδοσης. Στο τέλος Μαρτίου ή Απριλίου μάλλον θα έχουμε πρόβλημα με την άμεση χορήγηση των διαθέσιμων δόσεων (παρά με τις ποσότητες των διαθέσιμων δόσεων)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Επτά στους δέκα Γερμανούς τρέμουν τις οικονομικές συνέπειες

Βρετανία: Κάτω του 1 ο δείκτης R για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Κορωνοϊός - Αλβανία: Πάνω από 1.100 κρούσματα και 14 θάνατοι σε 24 ώρες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis