Κόσμος

Με ελληνική συμμετοχή η πολυεθνική άσκηση «Carpathian Eagle 2020»

Φωτό αρχείου

Η πολυεθνική άσκηση «Carpathian Eagle 2020» πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 14 έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή του διακλαδικού κέντρου εκπαίδευσης «Getica», στο Τσίνκου της Ρουμανίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με 20μελή αποστολή τμήματος δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), καθώς και με ένα ελικόπτερο CH-47 της 1ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι συγκεκριμένες ασκήσεις καθιερώθηκαν το 2011 και διεξάγονται εκ περιτροπής σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία), στο πλαίσιο των δράσεων της διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκοπός των ασκήσεων είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των κρατών που συμμετέχουν.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση «Carpathian Eagle 2020», πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν τμήματα μονάδων ειδικών επιχειρήσεων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις, εξουδετερώσεις/καταστροφές, αντικείμενα νοσοκόμων μάχης, καθώς και βολές μάχης και λοιπού οπλισμού.

 

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου παραβρέθηκε στην άσκηση ο διοικητής της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας.

 

Κόσμος

Φιλιππίνες - τυφώνας Μολάβε: Πάνω από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

τυφώνας φιλιππίνες

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας του περάσματος ενός τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες, πλημμυρίζοντας χωριά και γεωργικές εκτάσεις, ανέφεραν σήμερα οι αρχές.

Συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα, ο τυφώνας Μολάβε έφτασε στο νότιο νησί Λούζον χθες Κυριακή πριν συνεχίσει δυτικά, σαρώνοντας ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε το συμβούλιο διαχείρισης και μείωσης κινδύνων και φυσικών καταστροφών, χωρίς να αναφέρει θανάτους.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιφέρεια Μπικόλ, σύμφωνα με την αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρήσεις έρευνας πραγματοποιήθηκαν για την αναζήτηση δώδεκα ψαράδων που αγνοούνταν σε περιοχές της Μπικόλ, αλλά μόνο πέντε βρέθηκαν ζωντανοί, πρόσθεσε η Πολιτική Προστασία.

Ο τυφώνας Μολάβε αναμένεται να διασχίσει σήμερα την Νότια Σινική Θάλασσα.