Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα το πάγωμα ρώσικων περιουσιακών στοιχείων

Image
ρωσια.jpg
 clock 19:55 | 19/06/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι χώρες "που θα ριψοκινδυνεύσουν" να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, θα εκτεθούν "σε μέτρα αντιποίνων" απείλησε σήμερα η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει μία διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων προς τους μετόχους του πρώην πετρελαϊκού γίγαντα Yukos, που αποφασίστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Εκείνοι που θα ριψοκινδύνευαν να το κάνουν αυτό [να παγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία], θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν μέτρα αντιποίνων", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βασίλι Νεμπέντσια, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ ήδη τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης έχουν παγώσει στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε λίγο αργότερα ότι είναι "αναπόφευκτο" η απάντηση της Ρωσίας να είναι "η αμοιβαιότητα". "Είναι ο μοναδικός τρόπος δράσης στη διεθνή σκηνή", σχολίασε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης, αμφισβητώντας τη βασιμότητα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που καταδίκασε τον Ιούλιο του 2014 το ρωσικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37 εκατομμυρίων ευρώ) στους μετόχους του πετρελαϊκού ομίλου Yukos που διαλύθηκε τη δεκαετία του 2000 στο τέλος μίας διαδικασίας που θεωρείται πως ενορχηστρώθηκε από το Κρεμλίνο.

Ανάμεσα στους ρωσικούς λογαριασμούς που πάγωσαν στο Βέλγιο, περιλαμβάνονται κυρίως εκείνοι της πρεσβείας της Ρωσίας και των μόνιμων αντιπροσωπειών της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Στη Γαλλία έχουν παγώσει τραπεζικοί λογαριασμοί σε περίπου 40 τράπεζες, καθώς και "οκτώ ή εννέα ακίνητα", "κυβερνητικά περιουσιακά στοιχεία και όχι διπλωματικά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμ Όζμπορν, εκτελεστικός διευθυντής της GML, της εταιρίας συμμετοχών που εκπροσωπεί τον πρώην κάτοχο της πλειοψηφίας των μετοχών στη Yukos.

Αντιμέτωπη με τις κατασχέσεις αυτές, η Ρωσία "ετοιμάζει αυτή τη στιγμή" την απάντησή της, προειδοποίησε ο Νεμπέντσια. Η απάντηση αυτή "δεν θα είναι πολιτική, αλλά νομική", διευκρίνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρεσβευτής του Βελγίου στη Ρωσία Άλεξ Φαν Μόιβεν κλήθηκε χθες το βράδυ από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο διαμαρτυρήθηκε για μία "ανοιχτά μη φιλική ενέργεια" και "μία χονδροειδή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου".

Η Yukos πουλήθηκε κατά μεγάλο μέρος στον δημόσιο πετρελαϊκό όμιλο Rosneft, μια επιχείρηση μεσαίου μεγέθους εκείνη την εποχή, που έγινε στη συνέχεια ο κύριος παραγωγός στον κόσμο μεταξύ των εισηγμένων εταιριών.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η διάλυση της Υukos, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο ολιγάρχης και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφκσι, ενορχηστρώθηκε για πολιτικούς λόγους.

Συλληφθείς το 2003 για "υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος" και φυλακισθείς για δέκα χρόνια, ο Χοντορκόφσκι, που εξακολουθεί να διαμένει στο εξωτερικό, εξέφρασε τη χαρά του για το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο, με μήνυμά του που ανέβηκε στο Twitter.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis