Κόσμος

Μαθήματα Δημοκρατίας από Ερντογάν: Ελλάδα και ΕΕ να σεβαστούν τους πρόσφυγες

Ο κ. Ερντογάν

Τα μηνύματα της ηγεσίας της ΕΕ από τον Έβρο με φόντο την προσφυγική κρίση και το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων προκειμένου να περάσουν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν φαίνεται ότι έφτασαν στα… αυτιά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντί να απολογηθεί για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ως «πιόνια» χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη ώστε να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αποφάσισε να παραδώσει για μία ακόμη φορά μαθήματα… Δημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

«Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου » δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του ΑΚP.

Ο Ερντογάν βλέποντας την Ευρώπη να κρατάει σχετικά χαμηλούς τόνους απέναντι στην προσφυγική κρίση που προκάλεσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων συνεχίζει να προκαλεί και να δοκιμάζει τις αντοχές της ίδιας της ΕΕ όσο και της Ελλάδας.

Απείλησε εμμέσως τις χώρες της Ευρώπης όπου όπως επισήμανε «τα βήματα του φασισμού ακούγονται όλο και πιο δυνατά κάθε ημέρα που περνάει» ότι «μία κατάσταση σαν κι αυτή (με περαιτέρω ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών) θα είναι πραγματική καταστροφή».

Στο φως ο ωμός εκβιασμός Ερντογάν

 Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει την Ε.Ε. να δει την αλήθεια και να δώσει την απαραίτητη στήριξη στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη μετά την επίθεση της 27ης Φεβρουαρίου κατά Τούρκων στρατιωτών βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο.

«Αν η ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν τη μεταναστευτική κρίση πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικής και ανθρωπιστικές λύσεις στη Συρία» τόνισε.

Μάλιστα, προειδοποίησε, όπως μεταδίδει η Daily Sabah και το TRT, ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξουν ελεύθερες εκλογές και νέο σύνταγμα στη Συρία.

Την ώρα που ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες έφτασαν με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σήμερα με στόχο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που οι Τούρκοι στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στα σύνορα του Έβρου ώστε να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο σημείο, ο Ερντογάν συνεχίζει τα «παιχνίδια» του και την προπαγάνδα.

Το δράμα των προσφύγων και το βρώμικο παιχνίδι Ερντογάν

Τις τελευταίες ώρες ξεδιπλώνεται όλο το σχέδιο της Άγκυρας και τα ύπουλα παιχνίδια σε βάρος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στα σύνορα ελπίζοντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη χθεσινή ημέρα όπου λόγω της επίσκεψης των ηγετών της ΕΕ δεν υπήρξαν εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σήμερα Τετάρτη, στήθηκε πάλι ένα σκηνικό «πολέμου». Αυτή τη φορά, όπως φάνηκε και από βίντεο ντοκουμέντο, μία τουρκική διμοιρία διακρίνεται να βάλλει κατά της ελληνικής πλευράς ρίχνοντας καπνογόνα και δακρυγόνα.

Κόσμος

Πυρά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Αγιά Σοφιά

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη» κίνηση, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξαπολύοντας πυρά κατά των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Ζούμε σε έναν πολυπολικό, πολυ-ομολογιακό κόσμο και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», είπε, προσθέτοντας ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν κατανοεί το κίνητρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ θεωρεί πώς πίσω από την κίνηση κρύβονται εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. «Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ενέργεια αυτή συνιστά μια απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», πρόσθεσε.