Κόσμος

Λουξεμβούργο-Covid-19: Κλείνουν εστιατόρια και ξενοδοχεία

κορωνοϊός εστιατόρια μαγαζιά εστίαση

Το Λουξεμβούργο εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τις καφετέριες και τα εστιατόρια, αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 δεν μειωθεί τάχιστα, στα 500 ημερησίως, το μέγιστο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή (…) Είναι σημαντικό να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές», εξήγησε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, αφού συσκέφθηκε με τους υπουργούς που ασχολούνται με την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο προβλέπει το κλείσιμο των πολιτιστικών χώρων (εκτός από μουσεία ή πινακοθήκες), καθώς επίσης και των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των καφέ. Θα τεθεί προς ψήφιση εάν οι μολύνσεις δεν πέσουν κάτω από το όριο των 500 την ημέρα.

Το Λουξεμβούργο, μια χώρα 620.000 κατοίκων, μετρά 27.256 κρούσματα και 236 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Από τα τέλη Οκτωβρίου οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί και κάποιες φορές ξεπερνούν τις 700 ή και 800 την ημέρα. Το Μεγάλο Δουκάτο έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων ανά αριθμό κατοίκων στην Ευρώπη, με 1.300 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με βάση δεδομένα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μπετέλ απευθύνθηκε επίσης στους Βέλγους και τους Γάλλους πολίτες που τις τελευταίες ημέρες συχνάζουν σε εστιατόρια και καφετέριες της χώρας τους, επειδή στις δικές τους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Το θέμα «δεν είναι να έρχεστε σε εμάς επειδή όλα είναι ανοιχτά, όταν σε εσάς όλα είναι κλειστά», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις 26 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Στα σπίτια δεν επιτρέπονται πάνω από 4 προσκεκλημένοι. Προσεχώς, οι κοινωνικές επαφές μπορεί να περιοριστούν σε δύο πρόσωπα.

Εάν κλείσουν τελικά τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα τους καταβάλει το 70-90% των πάγιων εξόδων τους. «Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν», υποσχέθηκε ο Μπετέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ουρές για μια γαλοπούλα στη Νέα Υόρκη εν μέσω πανδημίας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανοίγουν οι εκκλησίες - Τι αποφάσισε η κυβέρνηση (Βίντεο)

εκκλησία κορωνοϊός

Το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 24 Ιανουαρίου 2020 αποφάσισε η κυβέρνηση.    

Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ότι στις λειτουργίες θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και φυσικά, με υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας.

«Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις κι έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποια βήματα σταδιακού ανοίγματος» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή τις δραστηριότητες που ανοίγουν. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - lockdown: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά - Μέτρα και περιορισμοί

Γεωργιάδης - κορωνοϊός: Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Κορωνοϊός: Μειώνεται η διασπορά - Ποιες περιοχές είναι ακόμα «στο κόκκινο» (Βίντεο)