Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Λούλα: Προτρέπει τα μέλη της G20 να δράσουν για να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη

Λούλα G20
 clock 11:37 | 20/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, άνοιξε τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των 20 μεγάλων οικονομιών του κόσμου την Τρίτη, καλώντας για περισσότερη δράση για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας ότι τα ανεπτυγμένα έθνη πρέπει να επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες τους για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών.

Τα σχόλια του Προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ήρθαν την ημέρα αφότου οι εκπρόσωποι των χωρών της G20 ενέκριναν μια κοινή δήλωση που ζητούσε μια συμφωνία για την καταπολέμηση της πείνας, περισσότερη βοήθεια για τη Γάζα, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και άλλους στόχους, εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας γύρω από επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οικοδεσπότης της διήμερης συνάντησης, άνοιξε τη συνεδρίαση της Τρίτης με επίκεντρο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα ανεπτυγμένα έθνη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακινήσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές για το 2050 προς το 2040 ή το 2045.

Image
Λούλα Μόντι

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα (αριστερά) με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι

«Η G20 είναι υπεύθυνη για το 80% των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου», είπε. «Ακόμα κι αν δεν περπατάμε με την ίδια ταχύτητα, μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα ακόμη βήμα».

Εκτός από τη συνεισφορά 325 εκατομμυρίων δολαρίων για το ταμείο καθαρής τεχνολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το κλίμα και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα απαιτούσαν την εξαγορά από τον Τραμπ, ο οποίος αντιτίθεται σε τέτοια έργα και έχει χαρακτηρίσει την κλιματική κρίση «φάρσα».

Ο Μπάιντεν προέτρεψε επίσης τα μέλη της G20 να δεσμεύσουν το καθένα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση ενός ταμείου πανδημίας που ιδρύθηκε το 2022.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν έως και 667 εκατομμύρια δολάρια έως το 2026, αλλά αυτό θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου. Καταδίκη των πολέμων αλλά χωρίς να ρίχνουμε ευθύνες.

Η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ζητούσε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και καλύτερη προστασία των αμάχων που εμπλέκονται σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και επιβεβαίωσε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 43.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών κατά την καταμέτρηση των νεκρών.

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν επίσης σκοτωθεί στον Λίβανο λόγω της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το έγγραφο δεν ανέφερε τα δεινά του Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος της G20, ούτε τους περίπου 100 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Στη συνάντηση της Δευτέρας διαφαινόταν η είδηση ​​ότι ο Μπάιντεν χαλάρωσε τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Ουκρανία για να της επιτρέψει να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία έπαιξε επίσης στις συναντήσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε επίσης να το υποστηρίζουν», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν παρευρέθηκε και αντ' αυτού έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Image
Λαβρόφ ουάνγκ Σι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι

Ο Πούτιν έχει αποφύγει τέτοιες συνόδους κορυφής από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τον συλλάβουν.

Η δήλωση της G20 τόνισε τον ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία και έκανε έκκληση για ειρήνη, αλλά δεν κατονόμασε τη Ρωσία.

«Η δήλωση αποφεύγει να κουνήσει το δάχτυλο στους ενόχους», δήλωσε ο Πάουλο Βελάσκο, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Δεν κάνει καμία κριτική αναφορά στο Ισραήλ ή τη Ρωσία, αλλά υπογραμμίζει τις δραματικές ανθρωπιστικές καταστάσεις και στις δύο περιπτώσεις».

Πιέστε να φορολογήσετε τους παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους, καταπολεμήστε την παγκόσμια πείνα και μεταρρυθμίστε τον ΟΗΕ.

Η δήλωση πρότεινε επίσης τη φορολόγηση των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων, κάτι που θα επηρεάσει περίπου 3.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας τόνισε ότι η έναρξη μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της πείνας και της φτώχειας από τον Λούλα τη Δευτέρα ήταν εξίσου σημαντική με την τελική δήλωση της G20. Η συμμαχία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και, από τη Δευτέρα, 82 κράτη είχαν υπογράψει το σχέδιο, δήλωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να εργαστούν για «μετασχηματιστική μεταρρύθμιση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ευθυγραμμιστεί «με τις πραγματικότητες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να το κάνει πιο αντιπροσωπευτικό, περιεκτικό, αποτελεσματικό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό και υπεύθυνο».

Σχεδόν όλες οι χώρες συμφωνούν ότι σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας —που είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας— θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τον κόσμο του 21ου αιώνα και να περιλαμβάνει περισσότερες φωνές.

Η δήλωση δεν διευκρινίζει τη μορφή που πρέπει να λάβει η μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα - Οι συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του Γεωργίας

Η στιγμή που ο 44χρονος σέρνει με το αυτοκίνητο τη σύντροφό του -Βίντεο ντοκουμέντο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis