Κόσμος

Λιβύη: Εκεχειρία με την ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανιού κήρυξε ο Χάφταρ

χαφτάρ

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη «την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, που στη χώρα ξεκίνησε στις 24 Απριλίου. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Η γενική διοίκηση (των δυνάμεων του Χάφταρ) ανακοινώνει την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεών της», επεσήμανε ο εκπρόσωπός της Άχμαντ αλ Μεσάμρι από τη Βεγγάζη. Ωστόσο εκρήξεις εξακολουθούσαν να ακούγονται από το κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, την Τρίπολη, ακόμη και μετά την ανακοίνωση αυτή.

Η εκεχειρία αποφασίστηκε «σε απάντηση στις εκκλήσεις των φίλιων χωρών», διευκρίνισε ο αλ Μεσάμρι, αν και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση παραβίασης (από την άλλη πλευρά), η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή και άμεση».

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλές άλλες χώρες ζητούν από την προηγούμενη εβδομάδα την κήρυξη εκεχειρίας στη Λιβύη για μία εβδομάδα με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού. Ο Χάφταρ διεξάγει εδώ και έναν χρόνο επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η κήρυξη εκεχειρίας ανακοινώνεται έπειτα από πολλές ήττες που υπέστη ο στρατός του Χαλίφα Χάφταρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τη στήριξη της Τουρκίας οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέλαβαν πριν δύο εβδομάδες δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις στα δυτικά και περικύκλωσαν την Ταρχούνα, την πιο σημαντική βάση μετόπισθεν του στρατάρχη, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Από την έναρξη της επιχείρησης του Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 έχουν ανακοινωθεί πολλές εκεχειρίες, οι οποίες όμως δεν γίνονταν σεβαστές, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις.

Τη Δευτέρα ο στρατάρχης ισχυρίστηκε ότι έλαβε «εντολή από τον λαό» να κυβερνήσει τη Λιβύη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας που συνήφθη το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή «κατέστρεψε τη χώρα» και πλέον «ανήκει στο παρελθόν».

Αυτή η συμφωνία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μαρόκο και οδήγησε στον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με έδρα την Τρίπολη και επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Έκτοτε η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις: αυτή στην Τρίπολη και την κυβέρνηση που στηρίζει τον Χάφταρ με έδρα το Τομπρούκ στα ανατολικά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

NASA: Το Hubble φωτογράφισε ολόκληρο γαλαξία

Γαλαξίας

Μια εκπληκτική φωτογραφία του γαλαξία με το όνομα NGC 3254 κατάφερε να τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Οι Γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν το 10% όλων των γαλαξιών και πήραν την ονομασία τους από τον Αμερικανό Αστρονόμο Καρλ Σίφερτ, που για πρώτη φορά τους μελέτησε τη δεκαετία του 1950. Οι Γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν έναν τύπο γαλαξιών, που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, που μερικές φορές ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα Γαλαξία. Σύμφωνα με τη NASA, οι συγκεκριμένοι τύποι Γαλαξία έχουν «εξαιρετικά ενεργούς πυρήνες» και ανήκουν στους «ενεργούς γαλαξίες».

Η φωτογραφία του NGC 3254 αποτελεί μια σύνθεση υπέρυθρων και ορατών εικόνων. Από τη μία πλευρά παραπέμπει σε τυπικό σπειροειδή γαλαξία. Ωστόσο στην πραγματικότητα είναι Γαλαξίας του Σίφερτ, που μπορεί να τον δει κανείς καλύτερα σε φως εκτός ορατού φάσματος, σύμφωνα με τη NASA.
 

Οι γαλαξίες
Οι Γαλαξίες έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, που συγκεντρώνει υλικό, το οποίο σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία διαστήματος απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας. Ως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες ορίζονται όσες έχουν μάζα που ξεπερνά κατά 1 ή 2 δισεκατομμύρια φορές την τυπική μαύρη τρύπα.

Τα συγκεκριμένα ουράνια αντικείμενα εκλύουν αέρια, σκόνη, αστέρια και πλανήτες, τα οποία τραβούν και τελικά τα καταστρέφουν.

Ο NGC 3254 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1785 από τον αστρονόμο William Herschel, βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα Μικρά, περίπου 118 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Το 1941, ένα σούπερ νόβα, γνωστό ως SN 1941B εντοπίστηκε μέσα στον γαλαξία. Το μικροσκόπιο Hubble εντόπισε αρκετούς Γαλαξίες Σίφερτ τα τελευταία χρόνια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Άγιος Νικόλαος: Ικανοποίηση για τη λειτουργία τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ

Δημοσκόπηση Alco: Με 12,9 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία