Την ανησυχία της για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας εκφράζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Le Figaro», Αν Αντλάουερ, μετά τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020.
Σε εκτεταμένη έρευνά της, η ανταποκρίτρια σημειώνει πως την 1η Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Unesco στην Τουρκία, για την υποβολή έκθεσης σχετικά με τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων είναι η αδυναμία των επισκεπτών να δουν ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού, όπως εκείνα της Αψίδας και του επάνω ορόφου, της λεγόμενης γκαλερί.
Συγκεκριμένα, τα ψηφιδωτά της Αψίδας κρύβονται πίσω από πέπλα, τα οποία το τουρκικό καθεστώς είχε δεσμευτεί ότι θα έπεφταν μόνο την ώρα της προσευχής.

Νέα κατεπείγουσα ερώτηση από την Ελίζα Βόζενμπεργκ
Νέα, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν «για το θέμα της Αγίας Σοφίας, που από τον Ιούλιο 2020 η Τουρκία προκλητικά μετέτρεψε σε τζαμί, αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της.
Η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επισκέπτες «αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία, καθώς εξαιτίας της αλλαγής χρήσης του μνημείου δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού» και για το λόγο αυτό ζητά από την Κομισιόν -σε συνεργασία με την UNESCO- να αντιδράσουν άμεσα για να προστατεύσουν τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οικουμενικού Συμβόλου της Ορθοδοξίας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικής εφημερίδας, οι επισκέπτες εξαιτίας της μετατροπής χρήσης του μνημείου αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψή τους στην Αγιά Σοφία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα ψηφιδωτά του ναού, όπως εκείνα της Αψίδας και του επάνω ορόφου, τα οποία είναι καλυμμένα από πέπλα.
Δεδομένου ότι την 1η Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η UNESCO στην Τουρκία για να υποβάλει σχετική έκθεση για τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του, ερωτάται η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή:
* Έχει λάβει γνώση των ανωτέρω περιστατικών που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας;
* Πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε συνεργασία με την UNESCO προκειμένου να προστατευθεί η Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παγκόσμιο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Le Figaro: Η κοσμική χώρα του Κεμάλ Ατατούρκ που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε
Το Ιράν συγχαίρει την Τουρκία: Η Αγία Σοφία θα μείνει τζαμί μέχρι την αποκάλυψη
Άγκυρα: Δική μας η Αγία Σοφία - Δικαίωμά μας να την κάνουμε τζαμί