Κόσμος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Η Βενετία επιχειρεί να επιστρέψει σιγά - σιγά στην κανονική ζωή

Τουρίστες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Τα πρώτα δειλά σημάδια πως η κανονική ζωή αρχίζει ξανά να κάνει την εμφάνισή της στα δρομάκια και τα κανάλια της έγιναν ορατά αυτήν την εβδομάδα στη Βενετία, όπου έχει επιτραπεί να ανοίξουν ξανά ορισμένα καταστήματα και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Τα βιβλιοπωλεία και τα χαρτοπωλεία, καθώς και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, πήραν άδεια να ανοίξουν εκ νέου από την περασμένη Τρίτη, αλλά τα ρολά τους θα ανεβαίνουν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα στην πολύπαθη περιφέρεια του Βένετο (βορειοανατολικά), της οποίας η Βενετία είναι η πρωτεύουσα.

Οι συνήθεις ορδές των τουριστών αποτελούν πλέον παρελθόν από τα σοκάκια της Πόλης των Δόγηδων, και τα διάσημα βαπορέτι, τα θαλάσσια λεωφορεία που διασχίζουν το Γκραν Κανάλε, πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια.

Αντί για τη συνήθη πολύβουη λαοθάλασσα, μόνο μερικοί κάτοικοι περιδιαβαίνουν πια τα στενορύμια της Βενετίας, όλοι τους εξοπλισμένοι με προστατευτικές μάσκες. Οι πάντες ασχολούνται με το πως θα προετοιμάσουν τη 'φάση 2' της ζωής μετά τον περιορισμό, καθώς το Βένετο έχει καταγράψει 940 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας (πάνω από 21.000 σε όλη την Ιταλία).

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο Λούκα Τζάια, διέτεξε να διπλασιασθεί η απόσταση ασφαλείας που προβλέπεται στο μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την άμυνα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού και η οποία είναι τώρα δύο μέτρα.

Μία κάτοικος της Γαληνοτάτης, ονόματι Κατερίνα, εξηγεί στο AFPTV ότι αποφάσισε να βγει για να πάει σε ένα βιβλιοπωλείο, όπου ένα μπουκάλι απολυμαντικό τζελ είναι διαθέσιμο για τους πελάτες στην είσοδο: «Αγόρασα πολλά βιβλία. Τα έχω απόλυτη ανάγκη. Είναι σαν ναρκωτικό».

Ο Κλάουντιο Μορέλι, ένας από τους ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου Marco Polo, εξηγεί ωστόσο ότι η κατάσταση που θα διέπει τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων δεν είναι πολύ σαφής: «Το κράτος μας λέει ότι τα βιβλία είναι απαραίτητα, έλα όμως που οι περιφερειακές αρχές λένε: 'ναι μεν είναι απαραίτητα, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου, να ανοίγετε μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα'».

«Αυτή η φάση 2 δεν είναι ακόμη πολύ ξεκάθαρη, επειδή έχουμε λίγες πληροφορίες κι αυτές είναι επιπλεον αποσπασματικές», προσθέτει η Έλενα Φραντζόν, η οποία διαθέτει κατάστημα χαρτικών, αλλά ενώ της επιτρέπεται να λειτουργήσει το τμήμα του μαγαζιού της που ασχολείται με τα χαρτικά, δεν της επιτρέπεται η άλλη δραστηριότητά του που αφορά τις φωτοτυπίες.

Η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού στις 9 Μαρτίου προκειμένου να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική παραγωγή, μολαταύτα προγραμματίζει μία σταδιακή αποκατάσταση και σχεδιάζει να αναζωογονήσει σταδιακά τις οικονομικές δραστηριότητες. Προς το παρόν, τα μέτρα περιορισμού ισχύουν έως τις 3 Μαΐου. Εκτός από τους εθνικούς κανονισμούς, ισχύουν και τα μέτρα που λαμβάνουν οι περιφέρειες, που στο αποκεντρωμένο ιταλικό κράτος διατηρούν πολλές αρμοδιότητες ιδίως στον τομέα της υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κρήτη

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

εμβόλιο κορωνοϊού

Οι πολίτες, όλων των ηλικιών, θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο επιθυμούν να κάνουν, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη.

Αυτή η λύση προκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ώστε να αμβλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τον θόρυβο γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την εύλογη ανησυχία των πολιτών.

Μέχρι στιγμής στην Κρητη, είπε η κα Μπορμπουδάκη, έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις ραντεβού, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε ποσοστό που φτάνει το 15%, προσθέτοντας ωστόσο; ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές όπως πιστοποιούν εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί και επιστήμονες.

Στην Κρήτη μέχρι σήμερα έχουν γίνει 144.551 εμβολιασμοί. 102.391 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 42.160 με τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν υπήρχαν περισσότερα εμβόλια, τόνισε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, αλλά ευελπιστεί ότι το επόμενο διάστημα με την άφιξη στη χώρα μας περισσότερων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, το κενό θα καλυφθεί και ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και της Κρήτης, θα έχει εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα είπε, θα αναπτυχθούν και άλλες εμβολιαστικές γραμμές, αφού ανοίγει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες από 50 έως 59 ετών και από τον Μάιο για μικρότερες ηλικίες.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου"

Αναφορικά με τις ανησυχίες για την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και η ΜΕΘ Covid, η κ Μπορμπουδάκη καθησύχασε, λέγοντας: "Δεν θα αφήσουμε χωρίς γιατρούς τις ΜΕΘ". 

Οι ανησυχίες αυτές προέχονται από το ενδεχόμενο δύο από τους τρεις γιατρούς που υπηρετούν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, να ζητήσουν μετάθεση. Η κ Μπορμπουδάκη διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις θα καλυφθούν αν και κανονικά στο οργανόγραμμα προβλέπονται 6 θέσεις γιατρών ΜΕΘ.

Ακούστε τη συνέντευξη της Λένας Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε ποια σχολεία βρέθηκαν κρούσματα

Κορωνοϊός: Νέα πρόστιμα σε πολίτες της Κρήτης

Έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους