Κόσμος

Κορωνοϊός: Πανευρωπαϊκός "συναγερμός" για τη μετάλλαξη Δέλτα

μετάλλαξη δέλτα

Σε πανευρωπαϊκό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η μετάλλαξη Δέλτα -γνωστή και ως ινδική παραλλαγή- του κορωνοϊοϋ, όπως προέκυψε και από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής.

Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος βρέθηκε πιθανή ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις.

Έτσι σε περίπτωση σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Ικανοπόηση για τους εμβολιασμούς
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid 19 «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών».

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να ανοίξουν ξανά με προσοχή, ενώ επαίνεσαν την υιοθέτηση του πιστοποιητικού COVID-19 πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, με πολλούς να ζητούν τη συνεκτική εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ένωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!

Κρήτη: Στο νοσοκομείο μετά από καυγά, νιόπαντρο ζευγάρι!

Σύνοδος Κορυφής: Το μήνυμα των «27» στην Τουρκία

 

Κρήτη

Γραβάνης: Αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες

Αχιλλέας Γραβάνης

Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο, πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική, τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας ακόμα και από τους εμβολιασμένους και σε εξωτερικούς χώρους στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πανδημία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες! Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Γραβάνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως όταν η επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει η δυνατότητα μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, καθώς δεν υπήρχε η μετάλλαξη δέλτα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τζανάκης: Το καλό και το κακό σενάριο με τα χιλιάδες κρούσματα!

Ηράκλειο: Σε βίντεο η στιγμή του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ

Ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό που "ξύπνησε" τους Κρητικούς