Κόσμος

Κορωνοϊός: Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

μερκελ μακρον

O Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ζήτησε ίση πρόσβαση στο εμβόλιο που θα παρασκευαστεί για τον κορωνοϊό.

«Εάν ανακαλύψουμε ένα εμβόλιο κατά του Covid-19, θα είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα αποτελεσματικότητας και αρχής.... Η ανθρώπινη υγεία δεν μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί», τόνισε .

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αντιμετωπίσουμε την νόσο Covid-19, και ο ΠΟΥ είμαστε εμείς, τα κράτη- μέλη του», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Θα ξεπεράσουμε την πανδημία όταν συνεργαστούμε» λέει η Μέρκελ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως «παγκόσμια κρίση» και προέτρεψε διεθνή συνεργασία για την καταπολέμησή του. Οι δηλώσεις Μακρόν και Μέρκελ διατυπώνονται στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και έχουν πληγεί από κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, η κρίση δείχνει ότι ουσιαστικά καμία χώρα δεν έχει ξεφύγει από αυτήν την πανδημία», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Έτσι, καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού πρέπει να είναι «βιώσιμη».

«Είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία όταν συνεργαστούμε», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Κόσμος

Γαλλία: Ο όμιλος Air France καταργεί 7.580 θέσεις εργασίας

Air France

Η διοίκηση του ομίλου Air France ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας στην εταιρία Air France και την περιφερειακή θυγατρική της Hop! έως το τέλος του 2022 για να "αντιμετωπίσει την κρίση της Covid-19 που πλήττει σκληρά τον όμιλο".

Η διοίκηση προβλέπει την κατάργηση 6.560 θέσεων εργασίας επί συνόλου 41.000 (θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης) στην Air France και 1.020 θέσεων εργασίας επί συνόλου 2.420 στην Hop!, αναφέρει σε ανακοίνωση στο τέλος των συνεδριάσεων με τους εκπροσώπους του προσωπικού των δυο εταιριών.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν έντονα σήμερα στις πρώτες ανακοινώσεις που αφορούν αυτή την αναμενόμενη κατάργηση θέσεων εργασίας στους κόλπους του ομίλου, που είναι αποφασισμένος να περιορίσει το δίκτυό του των μικρών αποστάσεων.

Ο όμιλος Air France που κλονίστηκε ισχυρά από την κρίση της Covid-19, όπως όλος ο τομέας των αερομεταφορών, ξεκίνησε ένα "σχέδιο ανασυγκρότησης" που προβλέπει μια μείωση του γαλλικού του δικτύου (ελλειμματικό) κατά 40% έως το τέλος του 2021.

Η Air France-KLM έλαβε την άνοιξη κρατική οικονομική στήριξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Σε μήνυμα που απηύθυνε στους εργαζόμενους, και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υπογράμμισε "τον έκτακτο χαρακτήρα της κρίσης". "Απέναντι στη σημαντική και διαρκή υποβάθμιση των αγορών μας στο σύνολο των δικτύων και κυρίως σε αυτό των μικρών αποστάσεων που ήδη συσσωρεύει ζημίες εδώ και χρόνια, απέναντι στον ανταγωνισμό των εταιριών χαμηλού κόστους, στις αλλαγές συμπεριφοράς των πελατών μας, ο όμιλος Air France, στον οποίο ανήκει η Hop! πρέπει να αλλάξει και να ανασυγκροτηθεί γρήγορα", ζήτησε ο Πιέρ-Ολιβιέ Μπαντέ.