Κόσμος

Κορωνοϊός: Χιλιάδες μέλη μιας προτεσταντικής εκκλησίας της Σεούλ τέθηκαν σε καραντίνα

νότια κορέα

Χιλιάδες μέλη μιας προτεσταντικής εκκλησίας της Σεούλ τέθηκαν σε καραντίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές αρχές μετά την εμφάνιση εστιών μολύνσεων με Covid-19 που συνδέονται με θρησκευτικές κοινότητες.

Μέχρι τώρα η Νότια Κορέα έχει καταφέρει να ελέγξει την επιδημία του κορονοϊού μέσω μιας στρατηγικής πολλών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών των μολυσμένων προσώπων, χωρίς να επιβάλει υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Αυτό το σαββατοκύριακο, η Σεούλ και η επαρχία Γκιεόνγκι, που την περιβάλλει, δηλαδή σχεδόν το μισό του νοτιοκορεατικού πληθυσμού, ενίσχυσαν τους περιορισμούς και απαγόρευσαν τις θρησκευτικμές συγκεντρώσεις μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που δημιουργούν φόβους για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 197 νέα κρούσματα Covid-19, αυξάνοντας τον εθνικό απολογισμό από την αρχή της επιδημίας, τον Φεβρουάριο, σε 15.515 κρούσματα του ιού.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική ημέρα που ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις εκατό, έπειτα από εβδομάδες που οι αριθμοί κυμαίνονταν από μια τριανταριά σε μια σαρανταριά.

Η μεγαλύτερη εστία μολύσεων βρίσκεται στους κόλπους της εκκλησίας Σαράνγκ Ζέιλ στη Σεούλ, η οποία διευθύνεται από έναν αμφιλεγόμενο συντηρητικό πάστορα ο οποίος συμμετέχει επίσης στις διαδηλώσεις εναντίον του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Συνολικά 315 κρούσματα, που συνδέονται μ' αυτή την εκκλησία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, και περίπου 3.400 μέλη της έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Περίπου ένας πιστός στους έξι διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκαγκ-λιπ.

Ένας κατάλογος των μελών, που παραδόθηκε από την εκκλησία, αποδείχθηκε «ανακριβής», δήλωσε επίσης ο υφυπουργός, με αποτέλεσμα να καταστούν «πολύ δύσκολες» η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των κρουσμάτων.

Η Εκκλησία Σινσεοντζί του Ιησού, η οποία συνδέεται με περίπου 5.000 κρούσματα, είχε βρεθεί στο κέντρο της εκδήλωσης τον Φεβρουάριο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο επικεφαλής της, ο Λι Μαν-χι, ηλικίας 88 ετών, είναι ύποπτος ότι έθεσε εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας Σαράνγκ Ζέιλ, ο Ζουν Κουάνγκ-χουν, ήταν αυτό το σαββατοκύριακο ο ένας από τους ομιλητές που απευθύνθηκαν σε χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Μουν, παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας και οι αρχές της Σεούλ έχουν καταθέσει δύο χωριστές προσφυγές εναντίον του Ζουν, κατηγορώντας τον ότι εμπόδισε εσκεμμένα τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εννέα θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα

Κρούσματα κορωνοϊού

Κοντά στους εφιαλτικούς αριθμούς των δύο προηγούμενων ημερών αναμένεται να κινηθούν και τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, πράγμα που δείχνει ότι πλέον η διασπορά του, ειδικά σε ορισμένες περιοχές ξεφεύγει από τον έλεγχο, την ίδια ώρα που και τα θύματα αυξάνονται.

Μέσα σε λίγες ώρες σήμερα εννέα άνθρωποι έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της χώρας, έχοντας προσβληθεί από την Covid-19. Ανάμεσά τους ένας άνθρωπος μόλις 30 χρονών, θύμα τροχαίου που είχε υποστεί σοβαρή αναπηρία και κατέληξε τελικά προσβλεβλημένος από τον κορωνοϊό. 

Πριν ολοκληρωθεί η σημερινή καταμέτρηση, που περιλαμβάνει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 3 το μεσημέρι, οι αναφορές ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Περίπου στις 12 το μεσημέρι είχαν ήδη επιβεβαιωθεί 566 κρούσματα σε 7 περιοχές: Στην Αττική είχαν ήδη καταγραφεί 292, στη Θεσσαλονίκη 159, άλλα 30 στην Κοζάνη, 27 στη Λάρισα, 26 στα Ιωάννινα, 20 στις Σέρρες και άλλα 12 στα Δωδεκάννησα. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 865 κρούσματα. 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων, ενώ ήδη η Καστοριά πέρασε στο επίπεδο συναγερμού 4, ενώ άλλες τέσσερις περιοχές - Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες- πέρασαν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) από το επίπεδο 2.