Κόσμος

Κορωνοϊός: Ένας πλανήτης σε πένθος

κορωνοϊός

Μια σειρά από οδυνηρά ρεκόρ κατέγραψαν αρκετές από τις 12 χώρες που σήμερα βάσει του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν καταγράψει, αποτελούν τις πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης στο κόσμο. Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Τουρκία ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων από την αρχή της εξάπλωσης του ιού. 

Ο δε αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 799.741 και τις επόμενες ώρες θα ξεπεράσει τις 800.000. Εξ αυτών 582.328 κρούσματα είναι ενεργά (ασθενείς σε κρίσιμη, σοβαρή ή ήπια κατάσταση) ενώ 38.721 (19%) άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και169,995 (81%) έχουν αναρρώσει.  

Στο μεταξύ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη ενώ υπολογίζεται πως 3,4δις άνθρωποι είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους. Δηλαδή το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάρκ Έσπερ αποσύρει από την Ουάσινγκτον τους στρατιώτες

Μνημείο Λίνκολν στρατός ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς. Στην πόλη ή καθ’ οδόν προς αυτήν βρίσκονται περίπου 5.000 Εθνοφρουροί για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Όπως και άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα οργανώνονται εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Καταστήματα και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη γύρω περιοχή βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αναγκάζοντας τη δήμαρχο Μιούριελ Μπάουζερ να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, την Δευτέρα και την Τρίτη.