Κόσμος

Κορωνοϊός: Έκκληση Γκουτέρες στους θρησκευτικούς ηγέτες

Γκουτέρες

Ειδική έκκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες όλων των πίστεων, «να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εργαστούν για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και να επικεντρωθούν στην κοινή μας μάχη να νικήσουμε τον COVID-19», απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Eξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή ότι «μαζί μπορούμε και θα νικήσουμε τον ιό, με συνεργασία, αλληλεγγύη και πίστη στην κοινή μας ανθρωπότητα».

«Κάνω έκκληση σε μια ειδική περίοδο του πνευματικού ημερολογίου. Για τους Χριστιανούς είναι ο εορτασμός του Πάσχα. Οι Εβραίοι γιορτάζουν το εβραϊκό Πάσχα. Σύντομα, οι Μουσουλμάνοι θα αρχίσουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού» ανέφερε ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γουτέρες. Εξίσου εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του σε όσους εορτάζουν «τις σημαντικές αυτές στιγμές» και σημείωσε: «Πάντα γνωρίζαμε αυτές τις περιστάσεις ως τις κοινές μας στιγμές. Των οικογενειακών συγκεντρώσεων. Του εναγκαλισμού και της χειραψίας, της συνάντησης της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, παρατήρησε πως η σημερινή περίοδος διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη και προσέθεσε: «Όλοι θέλουμε να βρούμε τον δρόμο μας σε έναν περίεργο, σουρεαλιστικό κόσμο. Έναν κόσμο βουβών δρόμων. Με κλειστές βιτρίνες. Άδειους τόπους λατρείας. Σε έναν κόσμο ανησυχίας. Ανησυχούμε για τους αγαπημένους μας, που είναι εξίσου  ανήσυχοι για εμάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε την προτροπή να «αντλήσουμε όλοι έμπνευση από την ουσία ετών ιερών εορτασμών ως στιγμών περισυλλογής, μνήμης και ανανέωσης» και να «σκεφτούμε ιδίως τους ηρωικούς εργαζόμενους στην υγεία, στην πρώτη γραμμή της μάχης του φοβερού ιού και όλους αυτούς που εργάζονται για να κρατήσουν τις πόλεις μας -μικρές και μεγάλες- σε λειτουργία».

Τέλος, παρότρυνε να «θυμόμαστε τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους του κόσμου: Στις ζώνες πολέμου, στα προσφυγικά στρατόπεδα και στις παραγκουπόλεις, αυτούς που βρίσκονται σε μέρη λιγότερο προετοιμασμένα για την καταπολέμηση του ιού» και να «ανανεώσουμε την πίστη μας ο ένας στον άλλον και ας αντλήσουμε δύναμη από το καλό που συσσωρεύεται σε ταραγμένους καιρούς καθώς οι κοινότητες διαφορετικών πίστεων και ηθικών παραδόσεων ενώνονται για να φροντίσουν η μία την άλλη».

Κόσμος

Γερμανία: Ζητούν να συμπεριληφθεί η προστασία του κλίματος στο Σύνταγμα

γερμανία πλημμύρες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί την προστασία του κλίματος και την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κοινό καθήκον «και γι΄αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντιρκ Μέσνερ είπε συγκεκριμένα στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» ότι «η αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία του κλίματος και η απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει κοινό καθήκον και γι΄αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα και η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ επέκρινε σήμερα στο δίκτυο ARD «την ανεπαρκή υποστήριξη της προστασίας του κλίματος στο παρελθόν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία, ο Φλάσμπαρτ ανέφερε επίσης την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στα τέλη Απριλίου ως λόγο ο οποίος αποδεικνύει την ανεπάρκεια αυτή. «Συγκεκριμένα οι δικαστές ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθορίσει λεπτομερέστερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2030».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου της Γερμανικής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε μετά τις καταστροφκές πλημμύρες στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τη σημασία της πρόληψης: «H πρόληψη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον, διότι πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επί δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση αυτών των φυσικών καταστροφών στη Γερμανία», είπε.

 

Πηγή: Deutschlandfunk

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η είσοδος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης (Βίντεο)

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών