Κόσμος

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε και στη Σιγκαπούρη το εμβόλιο της Pfizer

εμβόλιο Pfizer

Η Σιγκαπούρη ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού και αναμένει να λάβει εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ και πρόσθεσε πως σχεδιάζει να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν.

Η πόλη-κράτος των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένει ότι θα έχει αρκετά εμβόλια έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 για τους όλους πολίτες της και για όσους έχουν λάβει άδεια διαμονής, δήλωσε ο 68χρονος Λι.

Αν και ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, ο Λι είπε πως ο ίδιος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν νωρίς μετά τους υγειονομικούς εργαζόμενους, άλλο προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ, περιλαμβανομένων και των μεγαλύτερων σε ηλικία, θα εμβολιασθούμε νωρίς. Αυτό γίνεται για να σας δείξουμε, ιδίως μεγαλύτεροι σε ηλικία όπως εγώ, πως πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές», είπε ο Λι σε διάγγελμα προς το έθνος.

Η Σιγκαπούρη έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες προαγοράς και έχει προπληρώσει για την αγορά πολλά υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων περιλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσουν οι Moderna και Sinovac, έχοντας βάλει στην άκρη ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια για εμβόλια, ανέφεραν οι αρχές.

«Έχουμε εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις των εμβολίων για όλους τους πολίτες και τους κατοίκους μακράς διαμονής», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών, Κένεθ Μακ.

Ο Λι είπε επίσης πως η Σιγκαπούρη θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού από τις 28 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες συναθροίσεις οκτώ ατόμων, από ένα όριο πέντε ατόμων τώρα.

«Η κατάστασή μας είναι τώρα σταθερή», είπε ο Λι. «Τώρα που τα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα, μπορούμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ».

Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει ελάχιστα τοπικά περιστατικά COVID-19 τους τελευταίους δύο μήνες.

Από το σύνολο των 58.000 περιστατικών που έχουν καταγραφεί στη Σιγκαπούρη, 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο. Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό παγκοσμίως και 1,61 εκατομμύριο από αυτούς έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ξεκινά η τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου της Curevac

Καναδάς - κορωνοϊός: Έφτασε η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Γερμανία - κορωνοϊός: Πάνω από 16.000 νέα κρούσματα

Κόσμος

Ο κορωνοϊός... σκοτώνει τη Βραζιλία - Πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι

Βραζιλία - κορωνοϊός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.555 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Κατά κεφαλήν, η χώρα καταγράφει 126 θανάτους και 5.205 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τραγικό ρεκόρ θανάτων σε εβδομαδιαία βάση —έφθασαν τους 10.104— και ρεκόρ 421.604 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αριθμός υψηλότερος κατά πάνω από 42.500 περιπτώσεις σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που καταγραφόταν μόλις το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Εμιράτο της Κρήτης

Τα... παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κόκκινο χαλί