Κόσμος

Κίνα: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ

κίνα

H Kίνα υπογραμμίζει σε κάθε τόνο ότι δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμη για αυτόν εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί. 
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης τόνισε πως το Πεκίνο έχει ήδη στη διάθεσή του διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες εμπορικές διενέξεις με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε πως μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης είανι περιορισμένος και απολύτως διαχειρίσιμος. 
Οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται να επιδεινώνονται διαρκώς το τελευταίο τρίμηνο και αυτό δεν ανησυχεί μόνο τις ίδιες, αλλά συνολικά την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Ένας σινο-αμερικανικός «πόλεμος» ευρείας κλίμακας θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ και να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. 

Κόσμος

Ιταλία: Οργισμένες αντιδράσεις με ...ταξικό πρόσημο για τους εμβολιασμούς

η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε στην Ιταλία

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα της Λετίτσια Μοράτι, αντιπροέδρου της περιφέρειας της Λομβαρδίας και πρώην δημάρχου του Μιλάνου, για πιο γρήγορη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού βάσει νέων κριτηρίων.

«Δώστε πιο γρήγορα τα εμβόλια στις περιφέρειες με περισσότερους κατοίκους, με τον μεγαλύτερο όγκο μετακινήσεων των πολιτών και οι οποίες συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στο ΑΕΠ της χώρας», δήλωσε η Μοράτι. Το αίτημά της έχει ως παραλήπτη τον Ντομένικο Αρκούρι, ο οποίος ορίσθηκε ειδικός επίτροπος για την διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού, από την κυβέρνηση Κόντε.

«Στην Ιταλία η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, με την εγγύηση του Συντάγματος, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζουν οι πολίτες. Δεν πρόκειται για προνόμιο των πιο εύπορων», έγραψε στο Τwitter o Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα πρόσθεσε: «κάποιες ημέρες, όταν ξυπνάς, αποκαρδιώνεσαι. H χώρα σου διέρχεται μια δυσερμήνευτη κυβερνητική κρίση την λάθος στιγμή. Και την ίδια στιγμή, η περιφέρειά σου ζητά να δοθούν τα εμβόλια βάσει του ΑΕΠ».

To κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει προφανώς μόνο στο να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η Λομβαρδία στη συνολική διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού.

Το γραφείο της Λετίτσια Μοράτι, μετά από τις κριτικές που δέχθηκε η αντιπρόεδρος της Λομβαρδίας, με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η αναφορά στο ΑΕΠ δεν σχετίζεται με την ιδέα του πλούτου, αλλά με το αίτημα επιτάχυνσης της διαδικασίας διανομής του εμβολίου σε μια περιφέρεια πυκνοκατοικημένη, με πολλές επιχειρήσεις, η οποία είναι μια από τις κύριες οικονομικές ατμομηχανές της χώρας».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο: Εργαζόμενη του δήμου βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι

Τσακαλώτος σε Πολάκη: Δεν γονατίσαμε εμείς την μεσαία τάξη

Ηράκλειο: Συλλογή ρούχων το Σάββατο