Κόσμος

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Τσεχία εξαιτίας του κορωνοϊού

Τσεχία - Κορωνοιός

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια 30 ημερών, κήρυξε σήμερα η κυβέρνηση της Τσεχίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Σήμερα, μετά από πρότασή μου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ρομάν Πρίμουλα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το ειδικό αυτό καθεστώς είναι απαραίτητο για την επιβράδυνση του αυξανόμενου αριθμού ασθενών.

Σύμφωνα με τον Πρίμουλα, χωρίς την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός των μολυσμένων με Covid-19 στα τέλη Οκτωβρίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των ιατρικών εγκαταστάσεων να ανταποκριθούν στις ανάγκες, καθώς πολλοί ιατρικοί υπάλληλοι βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνοδεύεται από αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για δύο εβδομάδες. Στα άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν, προβλέπεται η παρουσία μέχρι 500 ατόμων σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, χωρίς να επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, ενώ απαγορεύονται οι μουσικές συναυλίες και οι όπερες για διάστημα 14 ημερών. Ακόμα, απαγορεύονται μαζικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 10 άτομα και κάθε υπαίθρια εκδηλώση με περισσότερα από 20 άτομα.

Η τσεχική κυβέρνηση κήρυξε προηγουμένως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 12 Μαρτίου, η οποία, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, έληξε μετά από 66 ημέρες, στις 17 Μαΐου.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο

κορωνοιος κρουσματα

Ένα ακόμα κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε σχολείο του Ηρακλείου.

Το κρούσμα - όπως αναφέρουον οι πληροφορίες - εντοπίστηκε στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και αφορά μαθήτρια της Α΄ Λυκείου. Η κοπέλα, θα παραμείνει σε 14ημερη καταντίνα.

Ήδη στο σχολείο έχουν ενεργοποιηθεί τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ το πρωί της Τρίτης θα γίνει απολύμανση.