Κόσμος

Ιταλία: Τέλος στην πενθήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από ΕΕ, Βρετανία και Ισραήλ

ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της μίνι καραντίνας των πέντε ημερών που επέβαλλε μέχρι τώρα στους επιβάτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας της.

«Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτ Σπεράντσα υπέγραψε εντολή που προβλέπει την είσοδο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ με αρνητικό τεστ, ακυρώνοντας έτσι το σύστημα της μίνι καραντίνας που ίσχυε μέχρι τώρα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή.

Η Ιταλία υπολογίζει πολύ στους ξένους τουρίστες για την ανάκαμψη της οικονομίας της, καθώς ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του ΑΕΠ της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης πως και άλλα αεροδρόμια της χώρας θα αρχίσουν να υποδέχονται πτήσεις «Covid-free» από περισσότερες χώρες.

Μέχρι τώρα αυτό το σύστημα των «Covid-free» πτήσεων, που προέβλεπε ένα αρνητικό τεστ στην αναχώρηση και ένα άλλο στην άφιξη, λειτουργούσε ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αεροδρόμια της Ρώμης και του Μιλάνου.

Το σύστημα επεκτείνεται πλέον στα αεροδρόμια της Βενετίας και της Νάπολης και αφορά επίσης τον Καναδά, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι περιορισμοί που αφορούν τους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία διατηρούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με απαγόρευση της εισόδου στο ιταλικό έδαφος, εξαιρουμένων συγκεκριμένων και περιορισμένων περιπτώσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Γιάννης Λαγός: Εκδίδεται αύριο στην Ελλάδα

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί - Τουλάχιστον 12 νεκροί

Γάμοι - κορωνοϊός: Ξανασκέφτονται το όριο των 100 ατόμων - "Να περιμένουν λίγο τα ζευγάρια"

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ερώτηση Ανδρέα Ξανθού για επιτάχυνση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο

ανδρέας ξανθός

Ερώτηση του Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: "Επιτάχυνση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο με διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα".

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η τεράστια συμβολή του καθολικού εμβολιασμού των ενηλίκων στην υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών και στην «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ. Η σχέση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού (με πλήρη ή μερική ανοσοποίηση) είναι αντιστρόφως ανάλογη των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, της πληρότητας των απλών κλινών covid και των ΜΕΘ covid. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επιστημονικό δίλημμα για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη συμβολή του μαζικού εμβολιασμού στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είναι πλειοψηφική πλέον στην κοινωνία η θέση ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 είναι πράξη όχι μόνο ατομικής αλλά και συλλογικής προστασίας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι κοινή η αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση πολύ σπάνιων αλλά σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια, καθώς και τις μη επαρκώς αιτιολογημένες και κατανοητές αλλαγές στην εμβολιαστική στρατηγική, έχει ενισχυθεί το κλίμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη και η διστακτικότητα των πολιτών στο να πραγματοποιήσουν την 1η δόση ή να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (23% έχει κάνει 2 δόσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο Επικράτειας είναι 28% και το 35% έχει κάνει 1 δόση ενώ το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό είναι 41%), με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η ημερήσια απομόνωση κρουσμάτων στην ΠΕ Ρεθύμνου είναι 6,6/100.000 κατοίκους, πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (6,3/100.000). Σε πρόσφατη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στον εμβολιασμό φορέων και υπηρεσιών, που έγινε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, επισημάνθηκε η υστέρηση της Περιφέρειας Κρήτης -και ιδιαίτερα της ΠΕ Ρεθύμνου-στα ποσοστά εμβολιασμού, καθώς και η ανάγκη να είναι διαθέσιμοι όλοι οι τύποι εμβολίων και στα 7 εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής. Σήμερα είναι γνωστό ότι στα 4 από αυτά (Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, ΚΥ Σπηλίου, ΚΥ Αγίας Φωτεινής και ΚΥ Ανωγείων) πραγματοποιούνται αποκλειστικά εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca, με συνεχώς μειούμενη προσέλευση πολιτών.

Με στόχο να αντιστραφεί αυτή η όχι ικανοποιητική πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΠΕ Ρεθύμνου, οι τοπικοί φορείς (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Δήμοι, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Γιατρών), έχουν στείλει αναλυτικό υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζητώντας την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και την πρόβλεψη για διαθεσιμότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson-Johnson) σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η συνειδητή επιλογή τους να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τον εαυτό τους και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο «χτίσιμο» του ανοσιακού φραγμού στο γενικό πληθυσμό.

Επειδή η γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού και η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας είναι κρίσιμος όρος υγειονομικά ασφαλούς επανόδου στην οικονομική και κοινωνική «κανονικότητα» και στην «περιφρούρηση» της φετινής τουριστικής περιόδου

Επειδή η επιτυχία του εμβολιαστικού εγχειρήματος στηρίζεται στη συνειδητή και χωρίς ενδοιασμούς επιλογή των πολιτών να προστατέψουν τον εαυτό τους και τη Δημόσια Υγεία

Επειδή οι περιορισμοί στη χορήγηση εμβολίων δημιουργούν ανισότητες στην ευχερή πρόσβαση των πολιτών στον καθολικό εμβολιασμό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα αποδεχθεί την πρόταση των αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Ρεθύμνου για τη διαθεσιμότητα όλων των τύπων εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής ;
  2. Θα στηρίξει το αίτημα για λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης σε επίπεδο Κρήτης, για να απαντώνται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες των πολιτών σε σχέση με τον εμβολιασμό ;
  3. Θα αξιοποιήσει τη συνεργασία των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών τους ( πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι) για την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την οργάνωση κατ’ οίκον εμβολιασμών σε όσους αδυνατούν να μετακινηθούν ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 18 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Self test: Από τα φαρμακεία θα συνεχιστεί η διάθεσή τους

Κρήτη: Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτία στα αστικά λύματα