Κόσμος

Ιταλία: Ένα χωριό "ντυμένο"....φάτνη (βίντεο)

Cinque Terre φάτνη στην Μαναρόλα

Πέντε μικρά, πολύχρωμα χωριά βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα απότομα βράχια της νότιας άκρης των ακτών της Ιταλικής Ριβιέρας.

Η γραφικότητά τους και η παράξενη ομορφιά τους τα έχει κατατάξει (μαζί με τις γύρω πλαγιές και τη θαλάσσια ακτογραμμή) στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο με το όνομα Ζώνη των Πέντε Γαιών – Cinque Terre.

Το χωριό Μαναρόλα της Cinque Terre
Το χωριό Μαναρόλα της Cinque Terre

Όμως ένα από αυτά, η Μαναρόλα, κάθε Χριστούγεννα ξεχωρίζει με τον δικό της λαμπερό τρόπο, αφού οι κάτοικοί της στήνουν τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη φωτισμένη αναπαράσταση χριστουγεννιάτικης φάτνης στον κόσμο.


 

Οι φιγούρες της τεράστιας σκηνής της Θείας Γέννησης είναι διάσπαρτες στις πλαγιές του επονομαζόμενου Λόφου των Τριών Σταυρών (ενός λόφου με αμπελώνες δίπλα στην Μαναρόλα) και αποτελούν τον καρπό της προσπάθειας και των κόπων ενός μερακλή κατοίκου του χωριού. Ο επίμονος Ιταλός Μάριο Αντρεόλι κατόρθωσε μέσα σε 30 χρόνια να στήσει στον λόφο 300 φιγούρες σε φυσικό μέγεθος (ανάμεσά τους βοσκοί, άγγελοι, πρόβατα, κάστρα, δελφίνια), φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποίησε πάνω από 11 χιλιόμετρα καλωδίων και 15.000 λαμπιόνια, τα οποία τροφοδοτούνται από ένα φωτοβολταϊκό εργοστάσιο που χτίστηκε ειδικά γι΄ αυτόν τον σκοπό.

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα: Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη φάτνη της Ευρώπης (βίντεο)

Βατικανό: Σάλος με την φάτνη των Χριστουγέννων - Αρχαίοι αστροναύτες, Σουμέριοι και… αστραπές

 

Κόσμος

Κορωνοϊός -Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ναι στην χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Το κοκτέιλ της Regeneron

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

Ηγουμενίδης: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση Βορίδη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Απόκριες - Ηράκλειο: Οι πρώτοι "μασκαράδες" έφτασαν!