Κόσμος

Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας

καταλονία

Ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Τζουζέπ Λιούις Τραπέρο αγόρευσε σήμερα στην έναρξη της δίκης του για στάση εναντίον του ισπανικού κράτους, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, γιατί αδράνησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη διάρκεια των γεγονότων που χαρακτήρισαν την διαδικασία του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας.

Ο πρώην αρχηγός των ‘Μόσος ντ’ Εσκάντρα’(Mossos d' Esquadra) κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 11 ετών. Η δίκη ξεκίνησε στην έδρα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στο Σαν Φερνάνδο ντε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη.

«Δεν μπορώ να παραδεχθώ ότι συζητούμε για παθητικότητα», αντέτεινε ο Τραπέρο στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελία, που του προσάπτει «πλήρη αδράνεια» στην καταστολή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου 2017, που είχε διοργανώσει η κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο Τραπέρο υποστήριξε πως «οι Μόσος έπραξαν πάντοτε ό,τι τους διέτασσε» η ισπανική δικαιοσύνη, η οποία είχε κηρύξει άκυρο το δημοψήφισμα και τη μονομερή ανακήρυξη της Καταλονίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Στην ίδια δίκη παραπέμπονται για στάση άλλοι δύο υπεύθυνοι της καταλανικής αστυνομίας και του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, οι Πέρε Σουλέρ και Σέζαρ Πουτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης ποινή 11 ετών, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη, η αξιωματικός της αστυνομίας, Τερέσα Λαπλάνα, κατηγορείται για ανταρσία. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου και σ’ αυτήν θα κληθούν να καταθέσουν και ορισμένοι από τους κρατούμενους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς.

Η δίκη των υπευθύνων της καταλανικής δημόσιας τάξης ακολουθεί τρεις μήνες μετά την καταδίκη άλλων εννέα αυτονομιστών πολιτικών, στις 14 Οκτωβρίου, σε πολυετείς καθείρξεις. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε μετατρέψει τις κατηγορίες εναντίον τους από στάση σε ανταρσία, που επισύρει μικρότερες ποινές. Ένα γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει και τον Τραπέρο.

Η νέα τούτη δίκη που αφορά την Καταλονία διεξάγεται λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλιστών (PSOE)/Podemos υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, η οποία κατέστη δυνατή χάρις στην συνέργεια των αυτονομιστών Καταλανών του κεντροαριστερού ERC. Ως ένδειξη καλής θέλησης ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί απ’ ευθείας διάλογο με τη Βαρκελώνη κι υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών ισορροπιών, η δίκη του Τραπέρο αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

Κόσμος

Αυστρία: Αυξήθηκε εκ νέου η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων

Βιέννη

Στην Αυστρία αντικατοπτρίζεται μία εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέσα στο 2019 οι πλούσιοι έγιναν και πάλι πλουσιότεροι, με τον αριθμό των Αυστριακών που είναι εκατομμυριούχοι σε δολάρια να έχει αυξηθεί εκ νέου παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας και αυτό συνέβη κυρίως από την αύξηση των τιμών των μετοχών.

Το 2018, τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια και είναι ακόμα αβέβαιο τι θα φέρει η κρίση τού κορονοϊού στους πλούσιους φέτος ή στα επόμενα χρόνια, ενώ στην εταιρεία συμβούλων Capgemini γίνεται λόγος για "εξαιρετική αβεβαιότητα".

Για το τρέχον έτος ( με στοιχεία από τα τέλη Απριλίου 2020), οι ειδικοί προβλέπουν μείωση του συνολικού ενεργητικού σε παγκόσμιο επίπεδο από 6% έως 8% , ωστόσο, μερικές από τις απώλειες στο χρηματιστήριο αντισταθμίστηκαν πρόσφατα ξανά.

Η Capgemini παρουσίασε σήμερα την "Παγκόσμια Έκθεση Υγείας 2020", η οποία καταγράφει ανάπτυξη για την Αυστρία το 2019, όπως επίσης ότι ο αριθμός των Αυστριακών εκατομμυριούχων σε δολάρια αυξήθηκε κατά 6,9% και βρίσκεται ήδη στους 155.100 -- έπειτα από μια προσωρινή μείωση από το 2017 προς το 2018 κατά 3,1%, ενώ και η συνολική περιουσία των πλούσιων Αυστριακών επίσης σημείωσε αύξηση το 2019 κατά 7,1%.

Συνολικά, ο πλούτος των εκατομμυριούχων σε δολάρια παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 8,6% σε 74 τρισεκατομμύρια δολάρια (65,58 τρισεκατομμύρια ευρώ) και διψήφιοι ρυθμοί αύξησης αναφέρθηκαν κυρίως στη Βόρεια Αμερική, όπου ο πλούτος αυξήθηκε κατά 11%, ενώ στην Ευρώπη, η αύξηση ήταν στο 9%, σύμφωνα με την Έκθεση.

Σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού Trend, η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανέρχονταν το 2018 σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 24% της συνολικής περιουσίας του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας.

Στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία φέρεται να αυξήθηκε σε 39 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονταν το 2017.

Ακολουθούσε, στην δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Red-Bull Ντίτριχ Μάτεσιτς με 12,47 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κάτοχος της εταιρείας "Novomatic" Γιόχαν Γκραφ με 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια οι κληρονόμοι της μεγάλης αλυσίδας σούπερμαρκετ Καρλ Βλάσεκ με 5,36 διασεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην πέμπτη θέση εμφανίζεται η οικογένεια Σβαρόφσκι, των γνωστών κρυστάλλων, με 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζονταν στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών αποτελούν συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητα τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίου και της ανόδου της αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λίντς είχε δημοσιεύσει παλαιότερα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή αυτό το σχεδόν 1 % του συνολικού πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτουν πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.