Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Γρήγορη δουλειά χαμηλού κόστους με το μηχανοποιημένο κλάδεμα ελιάς

κλαδεμα ελιας
 clock 21:20 | 24/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ελαιοκαλλιέργεια εξελίσσεται διαρκώς, με την ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα να οδηγεί τον κλάδο σε νέες τεχνολογικές λύσεις. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που κερδίζει έδαφος είναι η μηχανοποιημένη κλάδευση, η οποία απαντά σε δύο βασικές προκλήσεις: την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την ανάγκη για μείωση του κόστους με παράλληλη αύξηση της ταχύτητας των εργασιών.

Όπως αναφέρει η sevilla.abc.es σε πρόσφατο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ισπανική εταιρία BALAM Agriculture στην πειραματική της φάρμα στην Καρμόνα της Ισπανίας, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 180 ελαιοκαλλιεργητές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στη μηχανοποιημένη κλάδευση. Το τριήμερο αυτό αποτέλεσε ένα πεδίο ανταλλαγής γνώσεων ανάμεσα σε ειδικούς και παραγωγούς, με έμφαση στις βέλτιστες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας και τη διατήρηση της υγείας του ελαιώνα.

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επιδείξεις σύγχρονου εξοπλισμού, όπου παρουσιάστηκαν τεχνικές για:

Πλευρική κλάδευση, με στόχο τη σωστή διαμόρφωση του δέντρου και τη διατήρηση της παραγωγικότητάς του.

Κορυφολόγημα (topping), το οποίο βελτιώνει τη δομή των δέντρων και διευκολύνει τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες.

Απομάκρυνση χαμηλών κλαδιών, συμβάλλοντας στη βελτίωση του αερισμού και της ηλιοφάνειας στον ελαιώνα.

Οι ελαιοκαλλιεργητές που παρευρέθηκαν στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την ταχύτητα, την ακρίβεια και την αποδοτικότητα των μηχανοποιημένων μεθόδων, που μειώνουν την εξάρτηση από την ανθρώπινη εργασία και διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγής.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μηχανοποίησης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπου απαιτείται μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων εργατών, η χρήση μηχανημάτων επιτρέπει στους παραγωγούς να ολοκληρώνουν την κλάδευση πιο γρήγορα και με λιγότερους πόρους.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην προσαρμογή της κλάδευσης ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, καθώς όπως τονίστηκε και από ακαδημαϊκούς και ειδικούς του χώρου, ορισμένες ποικιλίες απαιτούν λιγότερη επέμβαση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος και τον χρόνο εργασίας.

Η επιτυχία του συνεδρίου ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κλάδο. Το ενδιαφέρον των παραγωγών για νέες τεχνολογίες και αυτοματοποιημένες λύσεις είναι ενδεικτικό της ανάγκης για εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και αποδοτικού μοντέλου παραγωγής.

Με τη συνεχή ανάπτυξη του μηχανοποιημένου κλαδέματος, οι ελαιοκαλλιεργητές έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εργαλεία για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής, διασφαλίζοντας τόσο την παραγωγικότητα όσο και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.

Πηγή: olivenews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη - ελαιόλαδο: Αγωνία στους παραγωγούς για την τιμή - Θέλουν αλλά δεν "κόβουν"

Τράπεζα της Ελλάδος: «Βλέπει» ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την ερχόμενη διετία

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis