Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 6η εβδομάδα

Image
Ιράν
 clock 11:35 | 23/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Έμποροι και εργάτες σε αρκετές πόλεις του Ιράν συμμετείχαν σε απεργίες το Σάββατο, στο πλαίσιο των μαζικών κινητοποιήσεων οι οποίες ξέσπασαν πριν από έναν μήνα και πλέον με αφορμή τον θάνατο της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανέφεραν ΜΚΟ.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που την κατηγόρησε πως δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της, κατά συνέπεια παραβίαζε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων, των πιο ογκωδών στο Ιράν έπειτα από εκείνες του 2019 εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 122 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο.

Χιλιάδες Ιρανές, πολλές με ακάλυπτο κεφάλι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, χωρίς να διστάζουν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οργανώθηκαν νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, όμως είναι δύσκολη κάθε προσπάθεια αποτίμησης του εύρους τους, εξαιτίας των περιορισμών στην πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχουν επιβληθεί από τις αρχές. Συνοδεύτηκαν από απεργίες.

«Συστηματική καταπίεση»

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος 1500tasvir έκανε λόγο για «απεργίες» που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, όπως «η Σαναντάτζ, η Μπουκάν και η Σακέζ» (βόρεια). Η τελευταία είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η Μαχσά Αμινί.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, με έδρα τη Νορβηγία, έκανε επίσης λόγο για εμπόρους που απέργησαν στις ίδιες πόλεις και στη Μαριβάν (δυτικά).

Στην Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά σε σοκολατοποιία, σύμφωνα με βίντεο που το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα.

Φοιτητές διαδήλωσαν σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με τον 1500tasvir, που αναφέρθηκε στη σχολή Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής στη Γιαζντ (κεντρικά), στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο πανεπιστήμιο Αλαμέ Ταμπαταμπάι, ανατολικά της πρωτεύουσας, στο πανεπιστήμιο Ράζι στην Κερμανσάχ (βορειοδυτικά) και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Χαμεντάν (δυτικά), στην Αχβάζ και στη Γιασούτζ (νοτιοδυτικά).

Δεκάδες φοιτητές επευφημούσαν και τραγούδαγαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δείχνει βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter ο 1500tasvir.

Άλλο βίντεο, τραβηγμένο στη σχολή ιατρικών επιστημών στην Ταμπρίζ, δείχνει δεκάδες φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αρχών.

Συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών κάλεσε να γίνει σήμερα και αύριο Δευτέρα εθνική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 παιδιά.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδικάτων Εκπαιδευτικών ανέφερε πως καλεί σε «καθιστική διαμαρτυρία» σε αντίδραση στη «συστηματική καταπίεση» των δυνάμεων ασφαλείας μέσα σε σχολεία. Κατονόμασε τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκαν κι έκανε λόγο για σύλληψη μεγάλου αριθμού μελών του διδακτικού προσωπικού.

Ακτιβιστές κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι διεξάγουν εκστρατεία μαζικών συλλήψεων και εξίσου μαζικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, μεταξύ άλλων σε αθλητές, δημοσιογράφους, δικηγόρους, διασημότητες.

Οι αρχές, που μιλούν για «ταραχές», όχι για διαδηλώσεις, υποβαθμίζουν το εύρος τους και τις αποδίδουν στην υποκίνηση «εχθρών» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ματζίντ Μιραχμάντι παραδέχθηκε ότι γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα σε πανεπιστήμια, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι συμμετέχοντες είναι «ολοένα λιγότεροι».

«Οι ταραχές διανύουν τις τελευταίες τους ημέρες», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Συγκεντρώσεις στο εξωτερικό

Την Παρασκευή, η ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία σύμφωνα με την περσική υπηρεσία του BBC και την οργάνωση Iran International με έδρα το Λονδίνο τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή της από τη Νότια Κορέα, ευχαρίστησε όσους την υποστηρίζουν μέσω Instagram.

Την 33χρονη αθλήτρια που συμμετείχε στο ασιατικό πρωτάθλημα αναρρίχησης υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης πλήθος υποστηρικτών της. Η συμμετοχή της στους αγώνες χωρίς μαντίλα, απλά με μια μπαντάνα και φόρμα στα χρώματα του Ιράν, εκλήφθηκε ως χειρονομία αλληλεγγύης προς τις διαδηλώσεις στην πατρίδα της.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύουν στο εξωτερικό εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη της αθλήτριας, που μετά την επιστροφή της είπε στα μέσα ενημέρωσης πως η μαντίλα τής έπεσε κατά λάθος και ζήτησε «συγγνώμη».

Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίστηκαν στο εξωτερικό, από το Τόκιο ως το Βερολίνο, με παρόντες χιλιάδες ανθρώπους.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την καταστολή και αρκετές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανούς ηγέτες και κρατικούς θεσμούς που κατηγορούν γι’ αυτή.

Το Σάββατο ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εργαλειοποιεί τις διαδηλώσεις για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από έναν χρόνο προκειμένου να επανέλθουν όλα τα μέρη στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που υπογράφτηκε το 2015.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή ώρας: Γιατί η Ευρώπη δεν υιοθετεί τη θερινή ώρα – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Κίνα: Τρίτη θητεία για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ουκρανία: Ολική διακοπή στη ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές μετά τις επιθέσεις

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis