Κόσμος

Ιράν: Η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να στηρίξει το ριάλ

ιράν πετρέλαιο

Το Ιράν εξουσιοδότησε σήμερα την κεντρική τράπεζα να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για τη στήριξη του ριάλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

Το ιρανικό νόμισμα σημείωσε πτώση σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έπειτα από την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ανώτατο κυβερνητικό σώμα του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής του κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος, «έδωσε στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας την απαραίτητη εξουσία προκειμένου να παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος και να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος μέσω τραπεζών και εξουσιοδοτημένων ανταλλακτηρίων και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελέγξει τη συναλλαγματική ισοτιμία των σκληρών νομισμάτων», ανέφερε το σώμα αυτό, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.

Το ριάλ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά την Τετάρτη, εν μέσω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο Ιράν και της επαναφοράς των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το δολάριο ανταλλασσόταν με έως και 186.000 ριάλ την Τετάρτη, σύμφωνα με ιστοσελίδες ξένου συναλλάγματος. Το ριάλ έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του από τις αρχές του έτους.

Σήμερα το ριάλ ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες και η ισοτιμία του κινείτο στα 173.000-178.500 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες ξένου συναλλάγματος 2gheroon.ir και bonbast.com που καταγράφουν τις τιμές στην ανεπίσημη αγορά.

Κόσμος

Μαδαγασκάρη: Ανοίγει το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο (βίντεο)

Τρισδιάστατο σχολείο - Μαδαγασκάρη

Εντός του έτους θα λειτουργήσει στη Μαδαγασκάρη το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρότζεκτ που αναμένεται να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Η ιδέα γεννήθηκε από την Maggie Grout η οποία ίδρυσε την εταιρεία Thinking Huts όταν ήταν 15 ετών σε μια προσπάθεια να κάνει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.

 

 

Έξι χρόνια αργότερα με την εταιρεία που δημιούργησε και τους συνεργάτες της ευελπιστεί ότι θα ανοίξει τις πόρτες τους στο πρώτο παγκοσμίως τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο έως το Δεκέμβριο του 2021, αν αυτό επιτραπεί από την πανδημία.

Οι τοίχοι του σχολείου θα κατασκευαστούν μέσου του 3D εκτυπωτή. Πρόκειται για ένα έργο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνας κατασκευαστής έφτιαξε το πρώτο 3D εκτυπωμένο διώροφο σπίτι στην Ευρώπη

Η Γκουέρνικα σε 3D (βίντεο)

Κρήτη: Βράβευσαν τον μαθητή που έφτιαξε μόνος του 3D εκτυπωτή