Οικονομία

ΗΠΑ: Στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο καθώς οι πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε υψηλότερα τον Σεπτέμβριο, κυμαινόμενος σε υψηλό 13 ετών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν εν μέσω εντεινόμενων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ακόμη και ενώ αρκετοί τομείς που επλήγησαν από την πανδημία είδαν κάποια ανακούφιση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας την Τετάρτη αυξήθηκε κατά 5,4 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ελαφρώς υψηλότερος από την ετήσια αύξηση που αναφέρθηκε τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5,3 %.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4 %, από αύξηση 0,3 % την προηγούμενη περίοδο.

Αφαιρώντας στοιχεία όπως τρόφιμα και ενέργεια, ο «βασικός» ΔΤΚ σημείωσε άνοδο 0,2 % από τον Αύγουστο. Αυτό συγκρίνεται με την προηγούμενη μηνιαία αύξηση 0,1 τοις εκατό και διατηρεί ετήσιο ρυθμό 4 τοις εκατό.

Οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν συζητήσει εκτενώς το βαθμό στον οποίο η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή θα μετατοπιστεί σε πιο επίμονο πληθωρισμό που επεκτείνεται πέρα ​​από τομείς όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα έξοδα που σχετίζονται με τα ταξίδια. Αυτοί οι τομείς είναι πιο ευαίσθητοι σε διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία και μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Ενώ ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, υποστήριζε εδώ και καιρό την άποψή του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου, αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η σοβαρότητα των ελλείψεων της αλυσίδας εφοδιασμού που επιδείνωσαν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές αιφνιδίασαν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Παραδέχτηκε επίσης ότι φαίνεται να χειροτερεύουν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» μετά τις επιθέσεις από τη Συρία

ΗΠΑ - Γκάμπι Πετίτο: Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου

Άγκυρα: Χάρτες με τουρκική όλη τη θαλάσσια περιοχή από Κύπρο μέχρι Κρήτη

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER