Οικονομία

Πληθωρισμός: "Φωτιά" στο καλάθι του καταναλωτή - Οι τιμές στα βασικά προϊόντα

ακρίβεια

Την ανιούσα έχει πάρει το καλάθι του καταναλωτή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να οδηγούν σε μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών, από τα νωπά λαχανικά και το κρέας έως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί με προσοχή το κύμα ανατιμήσεων όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών π και είναι έτοιμο να αντιδράσει αν οι ανατιμήσεις ξεπεράσουν κάποια όρια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο εκρηκτική είναι η κατάσταση στις τιμές στο μέτωπο της ενέργειας, στις μεταφορές αλλά και σε πολλά φρέσκα προϊόντα.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.

Σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.

Τα καύσιμα ανατιμήθηκαν κατά 18,1%, τα νωπά λαχανικά κατά 21,1%, το αρνί και το κατσίκι κατά 17,5%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, τα άλλα βρώσιμα έλαια κατά 15%, τα νωπά ψάρια κατά 7,9%.

Ακόμη, στο 20,9% διαμορφώθηκαν οι ανατιμήσεις στις αερομεταφορές επιβατών και στο 9,5% οι ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή υψηλές αποδείχθηκαν οι ανατιμήσεις και σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μέσα σε 30 ημέρες καταγράφηκε αισθητή άνοδος στα παρακάτω: φυσικό αέριο 12,8%, ελαιόλαδο 11,8%, αρνί και κατσίκι 7,3%, ψωμί 2,5%, φρούτα νωπά 2,2% και ψάρια νωπά 2,1%.

Οι καταναλωτές

Πάντως ήδη οι καταναλωτές σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση βλέπουν εκτίναξη τιμών. Για παράδειγμα, στον καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%. Ο καφές σε πακέτο σε πολλά καταστήματα έχει πάει από 1,5 ευρώ στο 1,7 ευρώ ενώ αλλού από το 1,8 ευρώ τιμολογείται πλέον 1,9 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι φούρνοι, κρατούν τις τιμές σταθερές έχοντας ανεβάσει από 4-10% άλλα προϊόντα ζύμης κτλ.

«Καμπανάκι» από Γραφείο Προϋπολογισμού για ανατιμήσεις

Επίσης, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στη γνώμη του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατιμήσεις.

Το Γραφείο αναφέρει ότι ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επέκτασης νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό μεγέθυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης: «Φρένο» στις αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών

Νέες μητέρες: Μειώνονται στο μισό για 12 μήνες οι εισφορές τους

 

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER