Κόσμος

Η Βραζιλία δεν σταματά να θρηνεί: Πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι

Βραζιλία κορωνοϊός νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέγραψε άλλους 1.079 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 50.230 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, έχει φθάσει ως εδώ τους 99.572 νεκρούς επί συνόλου 2.962.442 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, τα οποία αρκετοί βραζιλιάνοι ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Παρότι η χώρα πλέον οδεύει πλέον να ξεπεράσει το όριο των εκατό χιλιάδων θανάτων, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αποκρούει τις επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού και δηλώνει πως έχει «ήσυχη συνείδηση», ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίζει κυβερνήτες πολιτειών που τάσσονται υπέρ της επιβολής, ή της επαναφοράς, περιοριστικών μέτρων «δικτάτορες».

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδηση. Με τα μέσα που διαθέταμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να σωθούν ζωές», διαβεβαίωνε προχθές Πέμπτη ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους.

Ελλάδα

Σχολεία: Πολλαπλασιάζονται τα «λουκέτα» από καταλήψεις και κορωνοϊό

καταληψη σχολεια ηρακλειο

Σε κατάσταση επιφυλακής το υπουργείο Παιδείας για καταλήψεις και κορωνοιό.

Οι καταλήψεις πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των κλειστών σχολείων λόγω κορωνοιού.  Τα  υπό κατάληψη σχολεία που  ξεπερνούν τα 250,  ενώ πολλά μπαινοβγαίνουν ανά  ημέρα στη σχετική λίστα, εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τα κλειστά λόγω κορωνοιού.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας  ο αριθμός των σχολείων που δεν θα λειτουργήσει σήμερα  ανέρχεται στα  122, με τα περισσότερα να βρίσκονται  στην Αττική, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, αυτή τη στιγμή.  Στην περίπτωση κλεισίματος λόγω κορωνοιού δεν μιλάμε  ωστόσο  για ολόκληρο το  σχολείο αλλά για   κάποιο τμήμα ή τμήματα αυτών των 122  σχολείων , ενώ το «λουκέτο» της κατάληψης, που συνήθως μπαίνει από μικρή ομάδα μαθητών, αφορά σε όλο το σχολείο.  Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς, της πλειονότητας  των μαθητών διαμαρτύρονται φθάνοντας στις ακραίες σκηνές που διαδραματίστηκαν στο  τέλος της περασμένης εβδομάδας στο 2ο και 5ο γυμνάσιο  Αλίμου όταν γονείς επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη των μαθητών και  στην προσπάθεια τους να βγάλουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει μαθητές αντιμετώπισαν την αντίσταση των νεαρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μαθητές τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα   της κατάστασης που  «ξέφυγε»  είναι οι καταλήψεις  να επεικταθούν και  σε άλλα  γυμνάσια και λύκεια της περιοχής. Εκφράζονται πάντως ανησυχίες  ότι και άλλοι γονείς είναι έτοιμοι να δείξουν την αντίδραση τους στις καταλήψεις.

Τα περισσότερα σχολεία  που τελούν υπό κατάληψη να βρίσκονται  σε Αττική Θεσσαλονίκη, Αχαία και Κρήτη,   ενώ το «κύμα» επεκτείνεται   και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα που «φουντώνουν» οι καταλήψεις, με αιτήματα  που ξεκινούν από τη μη χρήση μάσκας  και φθάνουν στους λιγότερους  μαθητές ανά τάξη, στην πρόσληψη  προσωπικού καθαριότητας και στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ενώ δεν λείπουν και γενικότερα πολιτικά αιτήματα.

«Δεν είναι  απάντηση οι καταλήψεις», λέει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Και τονίζει:  «Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Στο υπουργείο Παιδείας εκφράζουν την ανησυχία σε οτι αφορά στην υγεία των μαθητών που μετέχουν στις καταλήψεις και στην τήρηση των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοιού.

Αποκλιμάκωση «βλέπει» από  αυτήν την  εβδομάδα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας σε ερώτηση στον Σκαι  για το αν είναι πολιτικά υποκινούμενες, δήλωσε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων - με συγκεκριμένο πολίτικο προφίλ - υπέρ των καταλήψεων.Έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απ έξω τόνισε ο εκπρόσωπος.

Στα κατηλειμμένα σχολεία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε μία προσπάθεια με την πιεθώ να επιστρέωουν οι μαθητές στα θρανία. «Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία»λέει η κ. Κεραμέως.

Ανοιχτό ενδεχόμενο κυλιόμενο ωραρίου

Σε ότι αφορά στα  μέτρα για τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κορωνοιού , ερωτηθείσα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αν έχει τεθεί θέμα κυλιόμενου ωραρίου λειτουργίας των σχολείων,  είπε στον ΑΝΤ1  ότι θα συζητηθεί κάτι τέτοιο μόνο εάν το θέσουν οι ειδικοί. “Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του κυλιόμενου ωραρίου. Αν , ωστόσο διαμορφωθούν συνθήκες λόγω Κορωνοϊού και συζητήσουμε με την Επιτροπή μια άλλη  συνθήκη εμείς θα έχουν την ευελιξία να το κάνουμε Μόνο αν μας το πουν οι εδικοί λόγω των ειδικών συνθηκών. Αυτή τη στιγμή όμως δεν τίθεται. Προχωράμε με τα προγράμματά μας κανονικά όπως είναι», τόνισε.