Κόσμος

Η Βενετία έγινε... Βενετία (βίντεο)

Βενετία

Η καταιγίδα που έπληξε την Τρίτη τη Βενετία έπιασε απροετοίμαστες τις αρχές τις πόλεις οδηγώντας σε πλημμύρες ακόμη και των… στεγνών της σημείων.

Η Βενετία διαθέτει ένα σύστημα 78 φραγμάτων που εμποδίζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όταν απαιτείται, ώστε να μη βυθιστεί η πόλη κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ωστόσο το σύστημα αυτό δεν ενεργοποιήθηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να μην υψωθούν τα φράγματα, να ανέβει η στάθμη των υδάτων και να γεμίσουν νερό τα πεζοδρόμια δίπλα στα κανάλια, πλακόστρωτοι δρόμοι μεταξύ κτιρίων, ακόμη κι αυτή η Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

 

 

Δε χρειάστηκε και πολύ ώστε να κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες της πλημμυρισμένης Βενετίας.

Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ελέγχου της στάθμης απαιτείται προειδοποίηση τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα, αλλά οι καιρικές προγνώσεις ανέμεναν άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στα 120 εκατοστά, οριακά κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο των 130 εκατοστών για την ενεργοποίηση των φραγμάτων.

Ωστόσο ο καιρός έκανε τα δικά του, φύσηξε ισχυρός σιρόκος από την Κροατία, δύο ποταμοί φούσκωσαν κοντά στην εκβολή τους, πλησίον της Βενετίας, και τα νερά της θαλάσσης ανήλθαν στα 145 εκατοστά, πλημμυρίζοντας την πόλη των Δόγηδων, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Λουίτζι Μπρουγκνάρο.

Διαβάστε σήμερα στο ekriti:

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμο 5.000 για το ανοιχτό καφενείο

Ηράκλειο: Έρχονται καταιγίδες - Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Μέχρι το Σάββατο οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο - Τι αλλάζει με το ωράριο κυκλοφορίας

Κόσμος

Κορωνοϊός -Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ναι στην χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Το κοκτέιλ της Regeneron

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

Ηγουμενίδης: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση Βορίδη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Απόκριες - Ηράκλειο: Οι πρώτοι "μασκαράδες" έφτασαν!