Κόσμος

Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ της αύξησης των στρατωτικών δαπανών

μερκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θεωρεί σημαντικό το Βερολίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς το NATO, ιδίως σε ό,τι αφορά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό-στόχο που έχει συμφωνηθεί στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ.
   
Ο στόχος αυτός δεν είναι φετίχ, αλλά αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, επιχειρηματολόγησε η Μέρκελ ενώπιον ανώτατων αξιωματικών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, στην πρώτη της εμφάνιση σε μια εκδήλωση κορυφαίων στελεχών των επιτελείων που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2012.
   
Η Μέρκελ εξήγησε πως πήγε σε αυτή την εκδήλωση για να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει στις ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που ορισμένοι γερμανοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η αύξηση των αμυντικών δαπανών να οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση της γερμανικής κοινωνίας.
   
Στις τάξεις του «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ οι διχογνωμίες εντείνονται για το πόσο, και το πόσο γρήγορα, θα πρέπει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες ώστε η Γερμανία να προσεγγίσει τον στόχο του NATO.
   
Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), είπε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα του κράτους από φόρους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση των δημοσίων δαπανών μέχρι το 2022, ενώ επισήμανε πως τα διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές και για τη μείωση των φόρων.
   
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε κορυφαία στελέχη του γερμανικού στρατού ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν για να φθάσουν περίπου το 1,3% του
ΑΕΠ ως το 2019 και αναμένεται να φθάσουν το 1,5% μέχρι το 2025.
   
Το σημερινό επίπεδο δεν ξεπερνά το 1,2% του ΑΕΠ, κι ακόμη κι αν το ποσοστό που επικαλέστηκε η υπουργός Άμυνας, δεύτερη τη τάξει στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) καλυφθεί, οι γερμανικές δαπάνες θα υπολείπονται αρκετά με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ατλαντικής Συμμαχίας ως το 2024.
   
Η Φον ντερ Λάιεν έχει εναντιωθεί γραπτώς στα σχέδια του Σολτς για τη δημοσιονομική πολιτική. Ο Σολτς έχει εισηγηθεί να αυξηθούν μεν οι δαπάνες για τη Μπούντεσβερ το 2019, αλλά να μειωθούν από εκεί και πέρα.
   
Η Μέρκελ είπε στους ανώτατους γερμανούς αξιωματικούς ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν, έπειτα από χρόνια μείωσης των δαπανών, ενώ σημείωσε πως δεν υπήρχαν ενστάσεις όταν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ξόδευε το 2,3% του ΑΕΠ της για τις ένοπλες δυνάμεις της την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
   
«Το 2% δεν είναι φετίχ, δεν έχει καμιά σχέση με τη Μπούντεσβερ, αλλά είναι απαραίτητο για να μας επιτραπεί να καλύψουμε τις ανάγκες των διεθνών αποστολών μας, συν τις ανάγκες για την άμυνα της χώρας και τις ανάγκες της συμμαχίας», είπε η καγκελάριος Μέρκελ.
   
Ο εσωτερικός διάλογος για τις στρατιωτικές δαπάνες ήδη εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, υποστήριξε η ίδια, ενώ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει συχνά σκληρά ερωτήματα για το ζήτημα αυτό.

Κόσμος

ΗΠΑ: 47χρονη επιβίωσε πέντε μήνες σε δάσος τρώγοντας χόρτα και βρύα

σκηνη στο δασος

Μια γυναίκα που ήταν εξαφανισμένη για περίπου πέντε μήνες βρέθηκε να ζει σε μια σκηνή σε ένα  δάσος στη Γιούτα των ΗΠΑ, επιζώντας τρώγωντας χόρτα, βρύα και πίνοντας το τρεχούμενο νερό ενός ποταμιού.

Πρόκειται για μια 47χρονη, τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά και η οποία δηλώθηκε ως εξαφανισμένη τον Νοέμβριο του 2020, αφού οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δασών των ΗΠΑ βρήκαν το αυτοκίνητό της εγκαταλελειμμένο σε κάμπινγκ.

Έγιναν έρευνες από διασώστες στην περιοχή αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της.

Οι Αρχές της περιοχής την Κυριακή προσπάθησαν ξανά να αναζητήσουν τα ίχνη της με τη βοήθεια ενός drone, το οποίο έπεσε.

Ενώ έψαχναν για το κατεστραμμένο drone, βρήκαν μια σκηνή που φαινόταν εγκαταλελειμμένη. Όταν άνοιξαν το φερμουάρ, βρήκαν την 47χρονη.

«Πιστεύουμε πως έμεινε εκεί με τη θέλησή της τόσους μήνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του σερίφη.

«Είχε μαζί της μια μικρή ποσότητα φαγητού και είπε στις Αρχές ότι έτρωγε γρασίδι και βρύα. Είχε επίσης πρόσβαση σε νερό από ένα κοντινό ποτάμι», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον σερίφη της Γιούτα η γυναίκα δεν έχει τραυματιστεί αλλά έχει χάσει βάρος.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό νοσοκομείο για αξιολόγηση της ψυχικής υγείας, αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανό να επιλέξει να επιστρέψει στο δάσος.

ειδησεις σημερα

Νεκρός 16χρονος Παλαιστίνιος από πυρά του ισραηλινού στρατού

Καναδάς - κορωνοϊός: Εμβολιασμοί με Pfizer σε παιδιά 12 έως 15 ετών

ΗΠΑ: 44χρονος μαθηματικός έχει 77 παιδιά και θα αποκτήσει άλλα 13!