Κόσμος

Η Ευρώπη ελπίζει στα μαζικά τεστ για την χαλάρωση των μέτρων

κορωνοϊός Ελλάδα τεστ κορωνοϊού

Καθώς η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με πολλές χώρες να έχουν υιοθετήσει διαφορικών μορφών lockdown και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμάει πως έρχονται έξι δύσκολοι μήνες, ένα ερώτημα παραμένει.

Πώς θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενόψει της εορταστικής περιόδου;

Με το εμβόλιο να στέλνει θετικά μηνύματα πως πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, χωρίς, ωστόσο, αυτό να τοποθετείται στο κοντινό μέλλον, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να σώσουν τα Χριστούγεννα, την αγορά και το λιανεμπόριο χαλαρώνοντας τα μέτρα ώστε να δοθεί μια ανάταση στους ήδη κουρασμένους πολίτες.

Στην προσπάθεια αυτή, αναζητείται τρόπος συντονισμού των ευρωπαϊκών χωρών για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάποιες χώρες όμως δοκιμάζουν και ένα διαφορετικό τρόπο, τα μαζικά τεστ.

Την Παρασκευή, η Αυστρία δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει σε τεστ κορωνοϊού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, ξεκινώντας από τους δασκάλους και τα σώματα ασφαλείας, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η χώρα στράφηκε σε αυτή τη λύση στοχεύοντας στην μερική άρση του lockdown ούτως ώστε να επιτρέψει στους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί. Ο στρατός θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Άνοιγμα λιανεμπορίου: Η κακοκαιρία δεν πτόησε τους καταναλωτές (φώτο)

Το τσουχτερό κρύο δεν πτόησε πολλούς

Τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου ανέβασαν ξανά ρολά από σήμερα στις 7 το πρωί, έπειτα από περίπου 2,5 μήνες δυσπραγίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενώ οι έμποροι της πόλης περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία αυτήν την ημέρα "ανάσα", φαίνεται πως ο καιρός δεν επέλεξε να σταθεί σύμμαχός τους.

Υπό βροχήν η έξοδος των καταναλωτών στο Ηράκλειο
Υπό βροχήν η έξοδος των καταναλωτών στο Ηράκλειο

Η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί.

Με τις ομπρέλες ανά χείρας
Με τις ομπρέλες ανά χείρας "ξεχύθηκαν" στην αγορά

Ωστόσο αρκετοί ήταν οι θαρραλέοι που αψηφώντας τη δυνατή βροχή, έστειλαν το sms μετακίνησης τους στο 13033 και βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να επισκεφθούν τα εμπορικά καταστήματα. 

Ουρές αναμονής σχηματίστηκαν έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, από πολίτες που από νωρίς το πρωί έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Ουρές έξω από πολυκαταστήματα
Ουρές έξω από πολυκαταστήματα

Ειδήσεις σήμερα

ΟΕΣΚ: Τεράστια τα προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης για τους εμπόρους

Κρήτη - "Λέανδρος": Σε ετοιμότητα ο Δήμος Φαιστού

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα" οι επαγγελματίες ταξί - "Κάποιοι θέλουν να μας τελειώσουν"