Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονιστεί για τον επαναπατρισμό των πολιτών της

κορωνοϊός-αεροδρόμιο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξής θα συντονιστούν για τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιώντας από κοινού κυρίως τα αεροσκάφη τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, του οποίου η χώρα επαναπάτρισε 120.000 Γερμανούς.

"Ανοίγουμε τις πτήσεις μας, εκεί όπου υπάρχουν ακόμη δυνατότητες, και στους πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ένωσης. Αντίστοιχα, άλλες χώρες κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε αυτό να οργανωθεί καλύτερα και να μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε", δήλωσε ο Μάας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

"Αυτές τις τελευταίες ημέρες μπορέσαμε ήδη να επαναπατρίσουμε 120.000 Γερμανούς ταξιδιώτες, αφενός μέσω των ίδιων των ταξιδιωτικών γραφείων και αφετέρου εν μέρει με μέσα που ναύλωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση", διευκρίνισε.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά σε 200.000 των αριθμό των πολιτών της που βρίσκονταν στο εξωτερικό και οι οποίοι, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ο Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία εστιάζει στο εξής στον επαναπατρισμό των πολιτών της που ζουν σε χώρες πιο μακρινές όπου "η επιμελητειακή υποστήριξη είναι πιο περίπλοκη καθώς οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει αρχικά να μεταβαίνουν στα αεροδρόμια".

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε τη Χιλή, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, την Γκάμπια.

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά στον επαναπατρισμό σχεδόν 100.000 Ευρωπαίων εγκλωβισμένων στο εξωτερικό.

"Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους, εργαζόμαστε μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανά τον κόσμο προσφέρουν τη βοήθειά τους", είχε προσθέσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί αυτές τις πτήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Κόσμος

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Διαδήλωση

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Εμπνευσμένος από τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι παρουσίασε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα αναμένο κερί δίπλα στη φωτογραφία ενός μαύρου, η φλόγα του οποίου βάζει φωτιά στην αμερικανική σημαία. «Οι έγχρωμοι έχουν εγκαταλειφθεί από το σύστημα. Το λευκό σύστημα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.