Κόσμος

Η επίθεση στη Συρία σε αριθμούς

συρία επίθεση

Συνολικά 105 πυραύλους εκτόξευσαν οι αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις, στο συντονισμένο «χειρουργικό» χτύπημα εναντίον τριών στόχων στη Συρία, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Από αυτούς, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 85 πυραύλους, οι γαλλικές δυνάμεις 12 και οι βρετανικές 8, σύμφωνα με το AFP.

Οι Τόμαχοκ των Αμερικανών εκτοξεύθηκαν εν μέρει από την Ερυθρά θάλασσα, όπου βρίσκονταν τα καταδρομικά USS Monterey και USS Laboon. Επίσης, Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από τον Περσικό Κόλπο, όπου ήταν το καταδρομικό USS Higgins, αλλά και από το υποβρύχιο USS John Warner, που ήταν στην ανατολική Μεσόγειο.

Από αέρος, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1, που συνοδεύονταν από μαχητικά, εκτόξευσαν 19 πυραύλους.

Σε ό,τι αφορά τους Γάλλους, η φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Languedoc από τη Μεσόγειο εκτόξευσε πυραύλους, μαζί με αεροσκάφη Rafale.

Τέλος, οι Βρετανοί εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow από μαχητικά Tornado και Typhoon.

Για χάρη της σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί μόνο ότι πέρυσι στο αμερικανικό πλήγμα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία είχαν εκτοξευθεί 59 πύραυλοι Τόμαχοκ.
 

Κόσμος

ΕΕ: Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων

σόιμπλε, χαρτονόμισμα

Περίπου 460.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο σε σχέση με τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε κυκλοφορία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια που αποσύρθηκαν ήταν κατά 17,7% λιγότερα σε σχέση με το 2019.

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το 94,5% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,8% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 2,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η πιθανότητα να λάβει κανείς πλαστό τραπεζογραμμάτιο ευρώ είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δισεκατομμύρια. Το 2020, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν ήταν 17 ανά 1 εκατομμύριο γνήσια τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

Ηράκλειο: Ευχάριστα νέα για την 41χρονη μητέρα στην Εντατική

Ηράκλειο: Ζούσε ξεχασμένος από όλους, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα...