Σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ελπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποτρέψει έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο με φόντο τους επικείμενους δασμούς στα μέταλλα.
Οι αρμόδιοι για το εμπόριο υπουργοί των 27 μελών του μπλοκ επρόκειτο να συναντηθούν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στον Ντόναλντ Τραμπ, που επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις 12 Μαρτίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τους δασμούς αυτούς αδικαιολόγητους και δήλωσε ότι "θα προκαλέσουν αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα".
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει "ψυχραιμία", καθώς απομένει ένας μήνας μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, σύμφωνα με το Reuters.
Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ - τον υποψήφιο υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, τον υποψήφιο εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ.
"Η συνεργασία είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Έτσι, παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο και στην εξεύρεση λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της ΕΕ - με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ προστατεύουν τα δικά τους", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα μέρη συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα.
Ο Carlos Cuerpo, υπουργός Εμπορίου της Ισπανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Πολωνία την Τετάρτη ότι απαιτείται μια γενική συμφωνία για τους δασμούς. "Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε το διάλογο", δήλωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επρόκειτο να τονίσει στη βιντεοδιάσκεψη την ανάγκη να αποφευχθεί μια εμπορική διαμάχη και η ΕΕ να επιδείξει ένα ενιαίο μέτωπο.
"Παραμένει σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί λύση όσον αφορά τους δασμούς", ανέφερε το υπουργείο του Χάμπεκ.
"Ταυτόχρονα, πρέπει να καταστήσει σαφές - και η Επιτροπή το έχει ήδη ανακοινώσει - ότι έχει προετοιμάσει αντίμετρα", συνέχισε.
Η Επιτροπή δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα της. Μια επιλογή θα ήταν η επανενεργοποίηση των δασμών που επέβαλε η ΕΕ το 2018 σε προϊόντα όπως το μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες και ο χυμός πορτοκαλιού. Αυτοί ανεστάλησαν στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Μια ευρωπαϊκή πηγή της βιομηχανίας δήλωσε ότι αναμένει ότι η ΕΕ θα καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα, αλλά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεσολάβηση μιας εκεχειρίας πριν αρχίσουν να επιβάλλονται οι αμερικανικές εισφορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι εξαγωγές είναι σημαντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: