Κόσμος

Η Ε.Ε. περιορίζει τις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού προστασίας

Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει τις εξαγωγές προστατευτικών μασκών και άλλου εξοπλισμού προστασίας, για να διασφαλίσει τη δική της τροφοδοσία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Υιοθετήσαμε σήμερα ένα σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών για το ιατρικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι για αυτές τις εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δίνεται άδεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Κόσμος

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας

Γιαβούζ

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας περί σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε απάντα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει”.

“Οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή, κάτι το οποίο έχει ανακοινώσει επανειλημμένα”, ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.