Σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή της Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ωστόσο περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Ο σεισμός καταγράφηκε στις 13.15 τοπική ώρα (20.15 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από την πόλη Ντιέγκο δε Αλμάγκρο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Σεισμολογίας.
#Sismo en el norte de #Chile
Magnitud 6,4 se sintió en las regiones de #Atacama #Antofagasta #Coquimbo
Deslizamiento de rocas camino a #Caserones@meganoticiascl @biobio pic.twitter.com/XXgxj9bWqB— Cristián (@cvillela05) June 6, 2025
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς ανέφερε ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής.
Πλάνα και φωτογραφίες τοπικών μέσων ενημέρωσης δείχνουν σπασμένα τζάμια και γκρεμισμένους τοίχους στην πόλη Κοπιαπό, που απέχει 800 χιλιόμετρα βορείως του Σαντιάγο.
🔴 DAÑOS EN COPIAPO POST SISMO 6,4
➡️ El Centro Cultural de la Comuna resulto fuertemente afectado por el Sismo Mayor de las 13:15 hrs
➡️ Aberturas y Grietas en el Puente Diego de Almagro producen cierta preocupación post Sismo
➡️ Cerca de 30.000 clientes sin Luz post Sismo en… pic.twitter.com/2RWYWgD6Wd
— (FRAPP)🇵🇸🇨🇱 UNIDAD PARA VENCER ✊️ #Jara2026 (@Informa3Chile) June 6, 2025
«Μετά τον σεισμό, έχουμε 23.000 πελάτες χωρίς ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Ατακάμα» ενώ αναφέρθηκαν και κάποιες καταρρεύσεις κτιρίων, ανέφερε ο Μιγκέλ Ορτίς, ο υποδιευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Η Χιλή είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Τρεις τεκτονικές πλάκες συναντιούνται στην περιοχή: εκείνη της Νάσκα, η Νοτιοαμερικανική και η Ανταρκτική.
Το 1960 η πόλη Βαλντίβια ισοπεδώθηκε από έναν σεισμό μεγέθους 9,5 βαθμών, τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τουλάχιστον 9.500 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τότε.
Το 2010 σημειώθηκε σεισμός 8,8 βαθμών και ακολούθησε τσουνάμι, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 520 άνθρωποι.