Ένα δοκίμιο 8.000 σελίδων, που περιέχει πληροφορίες που ήθελαν τους Beatles να αγοράζουν ελληνικό νησί και τους συνταγματάρχες της Χούντας φέρνει στο φως ο Guardian.
Το 1967 το θρυλικό συγκρότημα των Beatles, ήρθε στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μίας ταραγμένης πολιτικά περιόδου, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα η εξουσία πέρασε στα χέρια των συνταγματαρχών.
«Δυστυχώς οι κοινωνικές ανισότητες στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλες που με πληγώνουν ψυχολογικά. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι... και γι 'αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι », φέρεται να είπε στον Τζον Λένον σε έναν τότε ρεπόρτερ σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος τον είχε προσεγγίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Ωστόσο αξιωματούχοι του ΕΟΤ αλλά και τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονταν από την Χούντα, ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων.
Τον προηγούμενο μήνα, το Journal of Beatles Studies του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσε δοκίμιο 8.000 λέξεων με τίτλο «Χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα»: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και τη διεθνή πολιτική.
Ο συγγραφέας του, Jonathan Knott, είναι πεπεισμένος ότι ενώ οι μουσικοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ένα νησί για να ξεφύγουν από τις πιέσεις της αναγνώρισης και της φήμης, οι Έλληνες συνταγματάρχες ήταν εξίσου αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν αυτή την επιθυμία για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό.
Ο Knott περιγράφει πώς όταν η ομάδα βρήκε το νησί τους (πιστεύεται ότι είναι ο Τσουγκριάς, έξω από τη Σκιάθο) και πριν από την αποτυχία της συμφωνίας, έλαβαν οδηγίες να μεταφέρουν «δολάρια ιδιοκτησίας αξίας 120.000 λιρών συνολικά για να καλύψουν τα νομικά έξοδα και την ανακαίνιση των ακινήτων».
Διαβάστε επίσης
Άγιος Παΐσιος: Ανακηρύχθηκε επισήμως προστάτης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας