Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη των πτηνών: «Πέρασε» στις αγελάδες στις ΗΠΑ - Συναγερμός στην Ευρώπη

αγελάδα
 clock 18:48 | 27/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες στις ΗΠΑ μετά τη γνωστοποίηση πως η γρίπη των πτηνών έχει μεταπηδήσει στις αγελάδες και εξαπλώνεται ταχύτατα σε κοπάδια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η πρωτοφανής εξάπλωση ενός νέου στελέχους του H5N1 (γρίπης των πτηνών), μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ αποτελεί υπενθύμιση της ευπάθειας των ανθρώπων σε νέες ιικές απειλές.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τζέρεμι Φάραρ, μεταξύ άλλων ανέφερε προ ημερών ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο από το νέο στέλεχος αποτελεί «τεράστια ανησυχία».

Η γρίπη των πτηνών σπάνια μολύνει τους ανθρώπους, αλλά είναι συχνά θανατηφόρα όταν το κάνει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων στους ανθρώπους από το 2003 ανέρχεται στο 52%.

Γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν;

Το ο ιός εμφανίστηκε σε θηλαστικά όπως οι αγελάδες υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και τον φέρνει πιο «κοντά» στο να μολύνει τον άνθρωπο. Η γρίπη των πτηνών θεωρείται ως κίνδυνος πανδημίας εδώ και δεκαετίες, αλλά προσβάλει κυρίως τα πτηνά, όπως φαίνεται και από το όνομά της.

«Τα νέα επιβεβαιώνουν την ικανότητα της γρίπης να μας εκπλήσσει», δήλωσε στο Politico ο Paul Digard, καθηγητής ιολογίας και ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ιστορικά, βλέπαμε τις αγελάδες ως πολύ χαμηλού κινδύνου για τη γρίπη Α (υποκατηγορία της γρίπης, προκαλεί ασθένεια στους ανθρώπους και περιλαμβάνει τον ιό που εξαπλώνεται στα βοοειδή). Αυτό ανεβάζει την εκτίμηση της απειλής ένα σκαλί πιο ψηλά», πρόσθεσε ο Ντιγκάρντ.

Νέο στέλεχος: Πόσο διαδεδομένο είναι

«Πιστεύω ότι η εξάπλωση της μόλυνσης θα είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των φάρμων που έχει αναφερθεί», δήλωσε ο James Wood, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η ανίχνευση του ιικού RNA στο γάλα δείχνει ότι η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε, εξήγησε ο Wood. Από την Πέμπτη στις ΗΠΑ, περίπου ένα στα πέντε δείγματα γάλακτος λιανικής πώλησης βρέθηκε θετικό για ιικά θραύσματα.

Είναι το γάλα ασφαλές για κατανάλωση;

Ιογενή σωματίδια έχουν ανιχνευθεί στο γάλα του εμπορίου στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Η παστερίωση είναι αποτελεσματική στην εξόντωση της γρίπης, με τις αρχές των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σωματίδια RNA που ανιχνεύθηκαν στο γάλα είναι ικανά να μολύνουν οποιονδήποτε.

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ (USDA, USFDA, CDC) έχουν επαναλάβει ότι «η εμπορική προσφορά γάλακτος είναι ασφαλής» και σημειώνουν ότι η παστερίωση είναι «πιθανό» να αδρανοποιήσει τον ιό της γρίπης των πτηνών στο γάλα.

Όμως, αναγνωρίζουν ότι «δεν έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της παστερίωσης στους ιούς υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών όπως ο H5N1 στο γάλα βοοειδών».

Η ανίχνευση του ιικού RNA στο αμερικανικό γάλα ίσως να μην ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη. Οι εισαγωγές γάλακτος από τις ΗΠΑ στην ΕΕ είναι «πολύ κοντά στο μηδέν και στατιστικά ασήμαντες όσον αφορά το εμπόριο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο

Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους - τουλάχιστον για την ώρα - είναι περιορισμένος, αλλά υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το στέλεχος, καθώς είναι νέο. Έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα ανθρώπινο κρούσμα του νέου στελέχους, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, βασικός δείκτης απειλής πανδημίας.

Ο κίνδυνος είναι ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να αναπτύσσει την ικανότητα να μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους. Όσο πιο διαδεδομένος είναι ο ιός μεταξύ των ζώων, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να το κάνει αυτό.

Ευρώπη και νέο στέλεχος

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. «Οι μολύνσεις των γαλακτοπαραγωγών βοοειδών στις ΗΠΑ είναι με στέλεχος του H5N1 που δεν έχει ανιχνευθεί στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και την πιθανή εξέλιξή της», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Όπως πρόσθεσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρακολουθεί προσεκτικά τυχόν γενετική εξέλιξη του ιού, αλλά η απειλή για την ανθρώπινη υγεία παραμένει χαμηλή για το ευρύ κοινό.

Ο Digard σημειώνει ότι θα ήταν καλό να ελεγχθούν τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο για το νέο στέλεχος, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχει διαφύγει από τη Βόρεια Αμερική.

Στην ΕΕ, η EFSA συνέστησε αυξημένη επιτήρηση στα θηλαστικά, ιδίως σε αυτά που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις πουλερικών που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών.

Έχουμε εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών;

Υπάρχουν εμβόλια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά της γρίπης των πτηνών, αλλά δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά θα ήταν έναντι ενός συγκεκριμένου στελέχους και πόσο γρήγορα οι εταιρείες θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή.

Όπως σημείωσε εκπρόσωπος της GSK στο Politico, η εταιρεία έχει συμβόλαιο με την Αρχή Επείγουσας Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης της Υγείας της ΕΕ για την παραγωγή 85 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου προετοιμασίας για πανδημία, Adjupanrix, εάν χρειαστεί. Το Adjupanrix είναι «εικονικό» εμβόλιο γρίπης που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε στέλεχος γρίπης αναδειχθεί ως η αιτία μιας πανδημίας.

Επίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι έχει συνάψει κοινή σύμβαση με την GSK και την CSL Seqirus για να παραδώσουν οι εταιρείες προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της γρίπης, εάν χρειαστεί σε πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Αρχίζουν οι επισκέψεις στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Ηράκλειο: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων - Εορταστικό ωράριο από Μ. Δευτέρα

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρή οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis