Κόσμος

Goldman Sachs: Φορέστε μάσκα για να «σωθεί» το 5% του ΑΕΠ!

κορωνοϊός ΗΠΑ

Μια ενδεχόμενη ομοσπονδιακή οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας όχι μόνο θα μείωνε τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων του Covid-19, αλλά θα μπορούσε επίσης να γλυτώσει την οικονομία των ΗΠΑ από απώλειες ύψους 5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την εφαρμοφή πρόσθετων μέτρων lockdown, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει το CNBC, o Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, δήλωσε ότι η ομάδα του εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη χρήση μασκών προσώπου και τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και διαπίστωσε ότι προκύπτουν υπαρκτά σημαντικά στατιστικά αποτελέσματα.

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση της μάσκας προσώπου σχετίζεται με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα έναντι του κορωνοϊού», έγραψε ο Χάτζιους σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι μια εντολή για χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό των ατόμων που φορούν μάσκες κατά 15 % και να μειώσει τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κατά 1% στο 0,6%».

«Αυτοί οι υπολογισμοί υπονοούν ότι η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το lockdown το οποίο και θα αφαιρούσε σχεδόν το 5% από το ΑΕΠ», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Αρχικά εξετάστηκε σε ποιο βαθμό και εφόσον αυτό ισχύει, η χρήση μάσκας μειώνει τα ποσοστά εξάπλωσης του Covid-19 με βάση τις διαφορές στη συμπεριφορά του πληθυσμού ανά πολιτεία. Για παράδειγμα, ο Χάτζιους διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των ερωτηθέντων στην Αριζόνα απαντούν ότι «πάντα» φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους, σε σύγκριση με το σχεδόν 80% στη Μασαχουσέτη.

Στη συνέχεια, η Goldman ανέλυσε τον αντίκτυπο των οδηγιών που εκδόθηκαν από 20 πολιτείες των ΗΠΑ και το συνέκρινε με την πραγματική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους όπως προκύπτει από το YouGov Covid-19.

Τα αποτελέσματα είναι «εξαιρετικά σημαντικά» καθώς δείχνουν ότι οι οδηγίες για υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξάνουν το ποσοστό των ατόμων που απαντούν ότι «πάντα» ή «συχνά» φορούν μάσκες κατά περίπου 25% και σε διάστημα μέχρι 30 ημέρες μετά την ανακοίνωση της οδηγίας.

Παράλληλα, η ομάδα των ερωτηθέντων που απαντά ότι «πάντα» φορούν μάσκες αυξάνεται κατά 40% σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών μετά την οδηγία. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει εκείνοι που είχαν απαντήσει ότι «συχνά» φορούν μάσκα πλέον απαντούν ότι «πάντα» φορούν μάσκα μετά την έκδοση της οδηγίας για την υποχρεωτική χρήση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως αναφέρει ο Χάτζιους ότι η χρήση μάσκας φαίνεται να έχει άμεση επίπτωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων Covid-19 και μάλιστα τα ευρήματα αυτά ισχύουν ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψην και παράμετροι όπως τα λιγότερα ταξίδια ή η αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων.

Όπως είπε ο ίδιος το βασικό σενάριο της Goldman είναι ότι μια οδηγία για τη χρήση μάσκας προσώπου σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό των Αμερικανών που φορούν μάσκες κατά 15% και να μειώσει τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κατά 1% στο 0,6%.

Στη συνέχεια, η επενδυτική τράπεζα «μετέφρασε» τα ευρήματα αυτά σε όρους ΑΕΠ διερευνώντας το πόσο αυτηρό θα πρέπει να είναι το lockdown ώστε να επέλθει μείωση των κρουσμάτων κατά 1%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, η επιβολή lockdown είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 17% από το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

«Εφόσον η υποχρεωτική χρήση της μάσκας μειώνει ουσιαστικά τα κρούσματα κορωνοϊού, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας αλλά και από εκείνη της οικονομίας, διότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει την επανάληψη του lockdown που θα έπληττe το ΑΕΠ», έγραψε ο Χάτζιους.

Κρήτη

Ηράκλειο

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

άγιος μύρωνας

Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στον Αγιο Μύρωνα Ηρακλείου, με επιβεβαιωμένα πολλά, κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου τελέστηκε κανονικά η Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων, και πιστών από το Ηράκλειο και την αμέσως επόμενη ημέρα, βρέθηκε θετικός ο ιερέας, ο οποίος έκτοτε, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Το ekriti επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη ο οποίος δήλωσε ότι μετά το κρούσμα στον ιερέα έγινε απολύμανση του ιερού ναού, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, καθώς και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή τους ψάλτες και τους επιτρόπους.

Σημερα Τρίτη (3/8) το πρωί στον Αγιο Μύρωνα θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τις 09.00 έως τις 13.00, προκειμένου να γίνουν rapid test στους κατοίκους και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ερωτηματικό τι θα γινει με το πανηγύρι

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το τί θα γίνει με το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στις 8 Αυγούστου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα εφαρμόσει τις όποιες οδηγίες των ειδικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έδωσε άδεια για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης με πάγκους και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, στις 7 και 8 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Κρήτη - τουρισμός: Πώς "έκλεισε" ο Ιούλιος - Τα μηνύματα για τον Αύγουστο