Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι βασιλείς ονομάζονται «γαλαζοαίματοι»;

Image
στέμμα
 clock 10:12 | 14/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Συχνά οι άνθρωποι αποκαλούν τους βασιλείς «γαλαζοαίματους».

Ποια είναι, όμως, η προέλευση του όρου; Τι είχε το αίμα του ευγενούς, που το κάνει να είναι «γαλάζιο»;

Η απάντησε σε αυτό το ερώτημα χρονολογείται στον μακρινό 8ο αιώνα μ.Χ. στη Ισπανία και έχει τις ρίζες του σε - σχεδόν - ρατσιστικά αίτια. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα μ.Χ., η Ισπανία, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κυβερνήθηκε από Μαυριτανούς, τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Βόρειας Αφρικής, της Σικελίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι οποίοι είναι έγχρωμοι, σε αντίθεση με τους τότε Ισπανούς, που - κατά βάση - ήταν «λευκοί».

Όταν οι δύο λαοί άρχισαν σταδιακά να αναμειγνύονται, οι επόμενες γενιές απέκτησαν το λεγόμενο «σταρένιο» χρώμα, που χαρακτηρίζει σήμερα τους Ισπανούς. 

Υπήρχαν, όμως, ορισμένα μέλη της ισπανικής βασιλείας, που επέλεξαν να μην παντρευτούν με τους Μαυριτανούς, ζώντας απομονωμένοι στα βουνά της Καστίλης.

Με αυτή τους την απόφαση, όχι μόνο ξεχώρισαν γεωγραφικά, αλλά προσπάθησαν, επίσης, να διαφοροποιήσουν και την εμφάνισή τους

Εκείνη την εποχή θεωρούνταν ντροπή για μια νεαρή γυναίκα να διαθέτει σκουρόχρωμο δέρμα, το οποίο ήταν ταυτισμένο με την χειρωνακτική εργασία και την έκθεση στον ήλιο.

Απέφευγαν, μάλιστα, σκόπιμα τον ήλιο, για να διατηρήσουν το «λευκό» του δέρματός τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το theuijunkie.com, να έχουν ένα «χλωμό» δέρμα, που ουσιαστικά επέτρεπε στα αιμοφόρα αγγεία τους να φαίνονται μέσα από το δέρμα τους σε μπλε χρώμα - όπως κάθε κανονικό χλωμό δέρμα ανθρώπου.

Επειδή αυτές οι μπλε φλέβες παρατηρήθηκαν μόνο στους ευγενείς και τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης της Ισπανίας, οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρονται σε αυτούς ως «γαλαζοαίματοι».

Το ψευδώνυμο «έζησε» ανά τους αιώνες και εδραιώθηκε όταν κι οι Άγγλοι το εφάρμοσαν στις δικές τους βασιλικές οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Le Monde: Τα Μετέωρα στο top 20 των παγκόσμιων προορισμών για το 2023

Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο το 2% των ανθρώπων μπορεί να βρει τον σκίουρο σε 21 δευτερόλεπτα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis